Исклучително корисна и често занемарена храна, иако е богата со витамини и минерали кои се клучни за здравјето на срцето, крвните садови и нервниот систем. Посебно се препорачува за пушачи, бидејќи помага да се намалат штетните ефекти од пушењето.
Варени домати – уште помоќен здравствен сојузник
Истражувањата покажуваат дека готвењето домати ја зголемува концентрацијата на ликопен – моќен антиоксиданс кој помага во борбата против слободните радикали и оксидативниот стрес. Ликопенот е поврзан со помал ризик од срцеви заболувања и одредени форми на рак.
Здравје на кожата и циркулацијата
Доматите се богати со витамин Ц, кој придонесува за здрава и сјајна кожа. Содржи и витамин А, железо, калиум и витамин К, кои се клучни за:
-нормално функционирање на нервниот систем,
-правилно згрутчување на крвта,
-здрава циркулација.
-Им помага на пушачите
Благодарение на присуството на кумарин и хлорогена киселина, доматите имаат потенцијал да ги ублажат штетните ефекти од пушењето врз организмот. Редовното консумирање може да придонесе за заштита на крвните садови и намалување на воспалителните процеси.
Идеални за слабеење
Благодарение на ниската калорична вредност и високата содржина на влакна, доматите се одличен избор за оние кои сакаат да изгубат вишок килограми. Тоа придонесува за подолго чувство на ситост и може да помогне да се намали внесот на калории.
Овошје или зеленчук?
Иако најчесто се користи како зеленчук во готвењето, доматите технички се овошје. Поконкретно, бобинка. Меѓутоа, во секојдневната практика нејзината класификација зависи од неговата употреба во рецептите.
Заклучок:
Без разлика дали се консумираат свежи или варени, доматите се едноставна, достапна и моќна храна која нуди широк спектар на здравствени придобивки – особено за оние кои се изложени на штетни влијанија како тутунот.