Гравот е најдобрата храна што можеме да ја јадеме за здравјето на црниот дроб, тврди диететичар

Црниот дроб е еден од органите без кои не можеме да живееме. Тој е одговорен за чистење на токсините од крвта, за производство на жолчка киселина важна за варењето, за одржување на функцијата на згрутчување на крвта и за снабдување на телото со енергија.

Но, постои една храна за која диететичарите истакнуваат дека помага во одржувањето на здравјето на црниот дроб – тоа е гравот.

Диететичарот д-р Џинан Бана нагласува дека кога станува збор за здравјето на црниот дроб, диетата е важна во целина: „Здравјето на црниот дроб е поврзано со целокупната шема на исхрана, а не со една специфична ставка“. Сепак, корисно е да се вклучи грав во исхраната за здравјето на црниот дроб.

Оваа храна содржи влакна, протеини, сложени јаглехидрати, антиоксиданси, витамини и минерали. Научните истражувања покажаа дека исхраната богата со влакна го намалува ризикот од заболување на црниот дроб.

„Вклучувањето на храна која содржи извор на сложени јаглехидрати е важно за здравјето на црниот дроб“, истакнува д-р Бана. Причината за ова е што сложените јаглехидрати содржат витамини и хранливи материи кои ја поддржуваат функцијата на црниот дроб и метаболизмот, помагаат во одржувањето на стабилно ниво на шеќер во крвта и се поврзани со намалување на воспалението.

Извор: index.hr

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни