Град на југот на Италија со најдобра пица на светот

Овој италијански град е идеална дестинација за еднодневно патување од Рим, Неапол или крајбрежјето Амалфи кое ќе ве исполни со историја, импресивни приказни и италијански шарм… а нема да си заминете со празни раце бидејќи најдобрата пица во Италија се пече тука, пишува Punkufer.hr.

И покрај неподносливите туристички толпи и редици, Италија сè уште има неоткриени, барем огромни, бисери кои ќе ве воодушеват и сериозно ќе ве заљубат. Еден од нив е малото гратче Казерта на југот на Италија, во срцето на Кампанија.

Овој италијански град е идеална дестинација за еднодневно патување од Рим, Неапол или крајбрежјето Амалфи кое ќе ве исполни со историја, импресивни приказни и италијански шарм… а нема да си заминете со празни раце бидејќи најдобрата пица во Италија се пече тука, пишува Punkufer.hr.

Палата што го засенува дури и Версај

Казерта е најпозната по својата величествена Кралска палата (Reggia di Caserta), најголемата кралска резиденција во Италија и една од најголемите во Европа. Изградена е во 18 век според проектот на архитектот Луиџи Ванвители за потребите на династијата Бурбон и со нескромна намера да претставува политичка, административна и симболична противтежа – Версај.

Палатата со своите кралски апартмани, престолна сала, церемонијална капела, приватен театар, библиотека со телескоп и бања со када изрезбана од едно парче црвен гранит има вкупно повеќе од 1200 соби и е импресивна во секој детаљ, како во ентериерот, така и во екстериерот.

Опкружен е со паркови и особено импресивна англиска градина, која, кога била дизајнирана кон крајот на 18 век, била една од најмодерните ботанички градини во Европа, со природно обликувани езерца, шумски патеки, фонтани и многу егзотични растенија. Влезницата за Реџо ди Казерта (палата, градините и англиската градина) е 14 евра, а влезот е бесплатен првата недела во месецот. Доколку одлучите да дојдете еден ден, имајте предвид дека палатата е затворена во вторник.

Историја, природа и општество

Освен палатата, Казерта има и други интересни места што не треба да се пропуштат. Поранешната летна резиденција на Бурбоните, Белведере ди Сан Леучио, претворена во фабрика, е необичен споменик на индустриска утопија. Во 18 век, тука биле основани фабрика за свила и комуна заснована на еднаквост и образование, невообичаено прогресивни за своето време. Денес, Сан Леучи сè уште произведува свила за кралските дворови на Европа.

Како и палатата и аквадуктот Каролино, кој донел вода до фонтаните во кралскиот парк, Белведере ди Сан Леучио е на списокот на УНЕСКО на опипливи места на светското наследство.

Стариот град, Казертавекија, сместен на рид оддалечен околу десет километри од модерниот град, со својата катедрала од 12 век, тесни улички и панорамски поглед на долината, ќе ве врати во минатото. Доколку барате враќање во природата, продолжете ја прошетката од кралските градини до Оазата Сан Силвестро, природен резерват со многу добро одржувани патеки за пешачење (влез – 10 евра), а доколку се стремите кон рајот, Планетариумот во Казерта е задолжителна станица, за која ќе платите 7 евра за влез.

Културниот и ноќниот живот во Казерта се многу живи, особено во лето. Претставите, концертите, ноќните пазари и бројните кафулиња и ресторани ветуваат дека никогаш нема да ви биде здодевно тука. Не пропуштајте да ги пробате специјалитетите на кујната од Кампанија, Mozzarella di Bufala Campana, Sfogliatella – лиснато тесто исполнето со рикота, шеќер и кора од лимон, Pasta e Fagioli con le Cozze – тестенини и грав со школки и локални вина – Falangina, Greanico di Tufo и A.

Најдобрата пица во светот

Во последниве години, Казерта станува сè попозната по својата гастрономија. Во центарот на градот се наоѓа пицеријата „I Masanielli di Francesco Martucci“, која е прогласена за најдобра во светот неколку години по ред, вклучително и оваа година, според меѓународниот водич „50 Top Pizza“. Тука служат не само класична пица, туку и доста креативни пици со препознатливите техники на Мартучи и нивната висока кујна. Ќе треба внимателно да ја испланирате вашата посета на Пицерија И Масаниели и да резервирате маса неколку дена однапред, а во сезона дури и неколку недели.

Доколку можете, дојдете во Казерта надвор од главната туристичка сезона, напролет или рана есен кога гужвите се помалку, а температурите се попријатни. Најлесниот начин да стигнете таму е со воз од Неапол, што трае 40 минути, а од Рим е потребно нешто помалку од еден и пол час. Ако барате дестинација која ќе ве воодушеви со своето културно и историско наследство, но и со ноќниот живот и секојдневниот шарм – ја најдовте. И ќе бидете подеднакво воодушевени ако дојдете само за пицата Мартучи.

Извор: N1

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни