Брусниците, мали црвени бобинки кои често се синоним за есен и зима, не само што се вкусни, туку и исклучително здрави. Кај нас најчесто се купуваат сушени, но и како џем, додека во Америка и скандинавските земји варените се задолжителни како додаток на солените јадења. Но, како се собираат овие плодови? Прашањето е интересно, а се чини дека многумина не знаат дека техниката за нивно комерцијално берење е многу необична.
Каде и како растат?
Во многу делови од светот, берењето брусница е повеќе од само берење на овошјето – тоа е традиција. Брусницата обично расте во тресетни мочуришта и шуми во северните делови на Европа, Северна Америка и Азија. Ги немаме бидејќи ова растение претпочита поинаква клима.
На пример, во Северна Америка, брусницата често се наоѓа долж брегот на Атлантикот и Пацификот, особено во Канада и североисточниот дел на Соединетите држави. Може да се најдат и во делови од Скандинавија, Русија и други северни делови на Европа, како и во некои делови од Азија, како што се Сибир и Кина.
Како се собираат
Најдобро време за берба е обично доцна есен или рана зима, кога плодот е најсладок и најсочен. Кога берете брусница, важно е да бидете внимателни и внимателно да изберете зрели плодови. Овие бобинки имаат тенденција да растат ниско до земјата, обично покриени со шумски лисја или мов, па затоа е важно внимателно да ја проверите секоја грмушка.
Некои луѓе користат специјални гребла со долги рачки за да помогнат да стигнат до брусницата под лисјата. Комерцијалното берење брусница често бара употреба на различни техники за да се обезбеди максимална ефикасност и квалитет на овошјето. Еден од најпопуларните методи, кој често се користи во индустриски размери, е методот на поплавување на теренот со вода.
Изгледа нереално
Пред полето да се поплави со вода, потребно е да се подготви. Ова вклучува отстранување на пречките и проверка на нивото на влага во почвата. Кога полето е готово, се испушта вода за да се поплави областа каде што растат брусницата. Длабочината на водата може да варира во зависност од потребите, но обично е доволно да се потопат грмушките од брусница, но не и целосно да се покријат.
Брусницата има воздушни џебови во бобинките, што им овозможува да лебдат на површината на водата. Кога полето е поплавено, бобинките постепено испливаат на површината, а потоа е време за берење. Тоа обично се прави со специјални алатки или машини кои го олеснуваат собирањето на плодовите од површината на водата.
Предностите на овој метод се зголемена ефикасност, бидејќи поплавувањето на теренот овозможува брза и ефикасна берба на голема количина брусница за релативно краток период, како и подобрен квалитет на овошјето. Овој метод помага да се одвојат зрелите и здрави бобинки од оние кои не се соодветни за берба, велат производителите. Потопувањето на теренот ја намалува и потребата за рачно берење брусница, што ги намалува трошоците за работна сила и го олеснува процесот на берба.
Извор: index.hr