Ново истражување покажува дека како што климатските промени носат се повисоки температури, Американците консумираат сè повеќе такви производи, што носи загрижувачки здравствени последици, пишува CNN.
„Постојат многу докази дека климатските промени ќе ја обликуваат достапноста и квалитетот на храната, што може да предизвика недостиг, поскапување, па дури и промени во нутритивната вредност“, изјавила Пан Хе, авторка на студијата и предавачка по науки за животна средина на Универзитетот во Кардиф. Таа додала дека помалку се знае за влијанието на климатските промени врз тоа што избираме да јадеме и пиеме.
Како било спроведено истражувањето?
Истражувачите анализирале податоци за купување храна од американски домаќинства во периодот 2004–2019 година, следејќи ги истите семејства во текот на повеќе години. Податоците биле споредени со регионални метеоролошки податоци, вклучувајќи температура и влажност. Резултатите, објавени во Nature Climate Change, покажале дека со зголемувањето на температурите, луѓето консумирале повеќе шеќер, особено во форма на засладени пијалаци како газирани сокови.
Студијата открила дека за секој пораст од 1°C, потрошувачката на додаден шеќер се зголемила за 0.7 грама по лице дневно. Најизразено било кога температурите биле помеѓу 20 и 30°C, поради тоа што телата губат повеќе вода и луѓето се обидуваат да се хидрираат и разладат, што често значи слатки, ладни пијалаци.
Најранливите групи
Ефектот е особено изразен кај домаќинствата со пониски примања или образование. Тие обично веќе консумираат повеќе шеќер, бидејќи овие намирници се поевтини и полесно достапни, а исто така помалку време поминуваат во климатизирани простории. Ако загадувањето што го загрева планетата продолжи неконтролирано, студијата предвидува дека потрошувачката на шеќер може да се зголеми за скоро 3 грама дневно до 2095 година.
Прекумерната консумација на шеќер носи ризици како дебелина, дијабетес и кардиоваскуларни заболувања. Американската асоцијација за срце препорачува додадениот шеќер да сочинува максимум 6% од дневниот внес на калории – не повеќе од 36 грама за мажи и 26 грама за жени.
„Проблемите со јавното здравје поврзани со шеќерот се веќе широко дискутирани, но во комбинација со климатските промени, ќе се влошат“, истакнува Хе. Таа додава дека креаторите на политики ширум светот треба да разгледаат мерки за управување со потрошувачката на шеќер како дел од прилагодувањето на климатските промени.
Истражувачката Charlotte Kukowski од Универзитетот во Кембриџ, која не била вклучена во студијата, истакнува дека овие наоди ја покажуваат помалку истражуваната врска помеѓу екстремната топлина и промената на исхраната. „Особено загрижува тоа што најранливите групи се најизложени и на топлината и на ризикот од болести поврзани со исхраната“, заклучува таа.
Извор: Index.hr