Гастроентеролозите открија кој зачин e најдобaр за здравјето на цревата

Важно е да се одржуваат здрави дигестивниот систем и цревата, како и остатокот од телото. Иако основната цел на цревата е да ја вари храната, нивното влијание е всушност многу поголемо. Цревата влијаат на имунитетот, расположението, па дури и телесната тежина и квалитетот на сонот. Исто така, одржувањето на здрав цревен микробиом е важно за превенција и управување со болеста.

Во цревата има многу бактерии наречени цревни микробиом. Во тој микробиом има добри и лоши бактерии. Давањето приоритет на усвојувањето на навиките за здрава исхрана и начин на живот помага бројот на добри бактерии да ги надмине лошите и ја одржува разновидноста на овие бактерии, што е од клучно значење за здравјето на цревата.

Гастроентеролозите Вил Булсиевич и Риту Нахар издвоија еден популарен зачин за кој тврдат дека е најдобар за конзумирање за здравјето на цревата, а тоа е куркумата.

“Куркумата е роднина на ѓумбирот кој има топол, малку горчлив вкус и изразена портокалова боја, а често се користи во индиската и во делови од азиската кујна. Сепак, освен за кулинарски цели, куркумата е позната по своите потенцијални здравствени придобивки благодарение на активната состојка, куркумин, која има антиинфламаторни својства“, објаснува Булсиевич за Eating Well.

Лекарите открија неколку придобивки од редовното консумирање на овој зачин.

Поддржува поздрав цревен микробиом
Како што известува Eating Well, истражувањата покажале дека врската помеѓу куркуминот на куркумата и вашиот микробиом оди на двете начини. Прво, куркуминот помага да се одржи позитивна рамнотежа на корисни бактерии во цревата. Второ, сите тие добри цревни бактерии го разградуваат куркуминот и создаваат антиоксидантни и антиинфламаторни соединенија кои го поддржуваат здравјето на цревата и целокупното здравје.

Тоа помага да се намали воспалението
Мелената куркума има златна нијанса, додека свежата куркума е светло портокалова. Храната богата со длабоки бои како оваа содржи големи количини полифеноли. Овие соединенија, присутни во овошјето, зеленчукот, билките и зачините, нудат потенцијални здравствени придобивки. На пример, полифенолите можат да помогнат во намалувањето на воспалението и исто така имаат антиоксидантни својства кои ги неутрализираат слободните радикали кои ги оштетуваат клетките.

Куркумата е поврзана со пониски нивоа на воспаление во некои студии, делумно благодарение на неговата содржина на полифенол. „Истражувањето покажа дека куркуминот може да помогне да се промовира здрав цревен микробиом, да се намали воспалението во дигестивниот тракт и да се ублажат симптомите на дигестивни нарушувања како синдром на нервозно дебело црево и воспалителна болест на цревата“, вели д-р Риту Нахар.

Како инаку можете да го подобрите здравјето на цревата?
Ако барате дополнителни начини за поддршка на здравјето на цревата, Булсиевич и Нахар имаат неколку предлози:

Јадете повеќе растителна храна: овошје, зеленчук, цели зрна, семки, јаткасти плодови и мешунки кои содржат влакна
Подобро управувајте со стресот: Се смета дека хроничниот стрес има негативно влијание врз здравјето на цревата со текот на времето. Обидете се со јога, медитација или вежби за длабоко дишење за да се смирите кога сте под стрес.
Хидратација: Соодветниот внес на течности му помага на дигестивниот систем да функционира правилно со тоа што ја омекнува столицата и ја поддржува цревната обвивка.
Консумирајте пребиотици и пробиотици: јогурт, кефир, цели зрна, мешунки, лук, банани, кромид и слично.

Фото: pexels
Извор: index

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни