Француските лекари предупредуваат на здравствени ризици поврзани со тешки метали во леб, житарки и друга секојдневна храна

Кадмиумот, кој е познат канцероген кај луѓето, природно се наоѓа во почвата и се користи во фосфатни ѓубрива, што значи дека влегува во синџирот на исхрана преку земјоделските култури. Храната е главниот извор на изложеност за повеќето луѓе, иако и цигарите содржат кадмиум.

Француски лекари креваат аларм за здравствените последици од токсичен тешок метал кој се наоѓа во секојдневни прехранбени производи како што се лебот, житарките и компирите.

Кадмиумот, кој е познат канцероген кај луѓето, природно се наоѓа во почвата и се користи во фосфатни ѓубрива, што значи дека влегува во синџирот на исхрана преку земјоделските култури. Храната е главниот извор на изложеност за повеќето луѓе, иако и цигарите содржат кадмиум.

Сега, Француското здружение на медицински професионалци (URPS) вели дека постои „експлозија на контаминација кај малите деца“ поради нивната исхрана, со веројатни здравствени последици како што растат.

„Металот се смета за еден од најтоксичните што постојат,“ се вели во писмото на лекарите до француската влада, датирано на 2 јуни.

Кадмиумот е поврзан со рак на панкреас, бели дробови, простата и бубрези, како и со срцеви заболувања, проблеми со плодноста, оштетување на бубрезите, невролошки нарушувања и болести на коските.

Според француската агенција за безбедност на храна и животна средина (ANSES), кај 0.6% од возрасните исхраната е со преголемо ниво на кадмиум. Но тој процент се зголемува на 14% кај децата на возраст од 3 до 17 години, и дури на 36% кај децата под 3 години.

Меѓу 2000 и 2022 година, Италија пријавила најмногу аларми за контаминација со кадмиум во Европската Унија, следена од Шпанија, Германија, Франција и Полска, според студија од 2023 година.

ЕУ забрани фосфатни ѓубрива со повеќе од 60 мг/кг кадмиум, а неколку земји воведоа и построги ограничувања.

Но Франција, која е најголем потрошувач на фосфатни ѓубрива во ЕУ, сè уште не презела чекори за понатамошно намалување на дозволеното ниво на кадмиум – и покрај тоа што истражувачите велат дека границата од 60 мг/кг не е доволна.

Здружението на лекари ја повика француската влада да започне кампањи за подигнување на свеста, да се обидат да ги променат менито во училиштата, да ја промовираат органската храна поради нејзиното пониско ниво на кадмиум, и да следат ниво на изложеност кај ризични пациенти.

На пример, во писмото се наведува дека во САД контаминацијата со кадмиум се намалила од 1960-тите години поради „подобро управување со отпадниот талог во земјоделските почви“.

Лекарите велат дека е критично да се преземат мерки сега за да се намали изложеноста на кадмиум, бидејќи може да минат години или децении пред да се појават последиците врз здравјето на луѓето.

Металот „се задржува и се акумулира во телото со текот на годините,“ се вели во писмото.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни