На Светскиот ден на храната, Европскиот завод за статистика Евростат ги објави најновите достапни податоци за отпадот од храна во ЕУ.
Во 2023 година, општинските претпријатија во ЕУ собраа вкупно 58,2 милиони тони отпад од храна, што е 130 килограми по глава на жител.
Количината на отпад од храна собрана претходната година беше малку, за 0,7 проценти, поголема отколку во 2022 година.
Ако 130-те килограми отпад од храна собрана по глава на жител се поделат на поединечни сектори, убедливо најголемиот дел (69 килограми) отпад оди кај домаќинствата. Следат производителите на храна и пијалоци со 24 килограми, потоа угостителските објекти со 14 килограми, 12 килограми одат кај примарното производство, односно кај земјоделците, а 10 килограми кај трговците или другите дистрибутери на храна.
Постоеја големи разлики меѓу земјите од ЕУ. Кипар се најде на врвот на листата со 286 килограми, по него следуваше Данска со 261 килограм, каде што се издвои економски важната прехранбена индустрија, а Грција беше на третото место со 201 килограм.
Во Португалија, количината по глава на жител беше 183 килограми, што беше исто така повисоко од просекот во Ирска (157 килограми), Белгија (146 килограми), Франција (142 килограми), Италија (138 килограми), Естонија и Германија (131 килограм).
Од друга страна, Словенија беше на дното на листата со 78 килограми, при што домаќинствата учествуваа со 34 килограми, а угостителските објекти со 26 килограми. Бројките во останатите сектори беа многу ниски.
Унгарија беше малку над Словенија (88 килограми), додека помалку од 100 килограми отпад од храна по глава на жител беше собран во Словачка (97 килограми) и Чешка (98 килограми).
Податоците за Бугарија, Романија, Шпанија и Литванија не се достапни, па затоа Евростат го пресметува просекот на ЕУ врз основа на најновите достапни информации за овие земји.
Храна што сè уште може да се јаде
Отпадот од храна вклучува храна што сè уште може да се јаде, како и разни лушпи, коски, семки, лушпи од јајца и слични супстанции што не се сметаат за јадливи и тешко е да се спречи да завршат како отпад.
Затоа, земјите се обидуваат да ја намалат количината на храна што сè уште е јадлива. Во 2023 година, во Словенија имало 29 килограми таква храна, според податоците на Словенечкиот завод за статистика објавени во ноември минатата година.
Сепак, на крајот на септември, словенечките статистичари објавија податоци и за минатата година. Во Словенија, на крајот на минатата година, просечно се фрлале 79 килограми по жител, од кои 36 проценти, или малку повеќе од 28 проценти, биле јадливи.