Есенски плодови како чувари на здравјето

Јадете сезонски, е вообичаен совет што го добиваме во ординациите и нутриционистичките советувалишта со намера дополнително да го збогатиме нашето тело со нутритивно корисен состав на намирници кои растат во нашата клима.

Јадењето сезонска храна има многу придобивки, вклучително и подобар вкус и текстура, бидејќи овошјето се бере по својата природна зрелост.

„Наесен треба да се стави акцент на храната која природно созрева во тој период од годината. Треба да јадете зелка, кељ, праз, тикви, печурки, грав, компири, житарки како просо, хељда и јачмен, јаболка, костени, ореви“, објаснува м-р Зринка Шмуљиќ, диететичар и нутриционист од Советувалиштето за исхрана на Службата за исхрана и диететика на KBC Загреб.

Тиква

Оваа есенска храна е одличен избор за различни јадења. Тиквата е меѓу најголемите извори на каротеноиди алфа-каротин и бета-каротин, витамин Ц и провитамин А, кои можат да се претворат во активна форма на овој витамин. Каротеноидите се исто така моќни антиоксиданси и антиинфламаторни агенси.

Меѓу зеленчукот, тиквата е еден од најконцентрираните извори на алфа-линоленска киселина (АЛА) и омега-3 масни киселини, кои се добри за срцето и крвните садови.

Тиквата е нискокалорична, па е идеална за слабеење и одржување на посакуваната телесна маса. Одличен е за сите кои страдаат од стомачни и цревни заболувања.

Помага при запек и воспаление на дебелото црево, при артритис и гихт. Го регулира холестеролот, проблематичната кожа, помага за здравјето на очите, уринарниот систем и простатата. Од оваа есенска суперхрана можете да направите најразлични јадења.

Семки од тиква

Плодот не е единственото нешто што му помага на нашето здравје кога станува збор за оваа популарна есенска храна. Околу 30 грама семки од тиква обезбедуваат дури 25 проценти од дневната препорачана количина на цинк.

Семките се исто така добар извор на железо, влакна и омега-3 масни киселини кои го поддржуваат здравјето на цревата и срцето. Тие можат да послужат како одлична алтернатива за закуска. Лесно испечете ги на оган со разни зачини или употребете ги како додаток во салата.

Јаболка

Друга одлична разноврсна сезонска храна која можете да ја јадете како здрава ужина, да ја додадете во различни јадења и салати, да ја засладите со путер од кикирики или да ја направите оцет. Околу 85 проценти од јаболкото е вода, а остатокот се влакна, шеќер, каротин, витамини, скроб, корисни микроелементи, пектин.

Јаболкото има лековито дејство за анемија, го нормализира холестеролот, значително ја намалува атеросклерозата, го нормализира варењето, ги отстранува штетните материи, го зајакнува имунолошкиот систем, го подобрува нервниот систем и активноста на мозокот, штити од рак, придонесува за превенција од болести на жолчното кесе, камења, запек и настинки.

Калинка

Докажано е дека калинката спречува и природно лекува речиси сè, од воспаление и висок холестерол до висок крвен притисок. Содржи полифеноли и други супстанции за кои со студии е докажано дека имаат антиинфламаторно дејство.

Семките од калинка се одличен извор на неколку хранливи материи, вклучувајќи ги витамините Ц и К, фолатите и калиумот. Плус, тие се нискокалорични, но богати со влакна здрави за срцето.

Во многу култури, калинката е поврзана со плодноста и изобилството поради нејзините бројни семиња. Сокот од калинка, објаснува оваа студија, го зголемува протокот на крв и еректилниот одговор кај животинските модели, и додека се уште се потребни човечки студии, се верува дека ова есенско овошје им помага на мажите со еректилна дисфункција.

Прокељ

Овој зеленчук изгледа како главица зелка, само во многу помала големина. Содржат природно растително соединение сулфорафан, кое има невропротективно и антиканцерогено дејство врз здравјето.

Тој е нискокалоричен и богат со влакна, витамини и минерали, што го прави одличен избор за многу метаболички состојби.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни