Леќата е вистинска протеинска бомба, богата со влакна, железо и минерали, а во комбинација со димена сланина и слаткиот вкус на бататот, се претвора во густа, ароматична чорба којашто е идеална за студени денови.
Состојки:
- малку масло
 - димена сланина (ситно исечкана)
 - 1 главица кромид (ситно исечкана)
 - 1 црвена пиперка (исечкана)
 - 1 л пилешки или зеленчуков бујон
 - 1 батат (излупен и исечкан на коцки)
 - 2 чешниња лук (ситно исечкани)
 - 1 чаша црвена леќа
 - 1 гранче тимјан
 - 1 ловоров лист
 - сол и свежо мелен црн пипер по вкус
 
Подготовка:
- Во големо тенџере загрејте малку масло, додајте ја сланината, кромидот и пиперката и динстајте на тивок оган околу 5 минути – додека зеленчукот не омекне.
 - Во меѓувреме, загрејте го бујонот.
 - Додајте го бататот, лукот и леќата во тенџерето и промешајте кратко, па потоа прелијте со топлиот бујон.
 - Додајте го тимјанот и ловоровиот лист, зачинете со сол и пипер и оставете чорбата да зоврие. Потоа намалете го огнот, поклопете и варете 15–20 минути, додека леќата и бататот не омекнат.
 - Отстранете го тимјанот и ловоровиот лист. По желба, можете да ја изблендирате чорбата за да добиете кремаста текстура, или да ја оставите во густо, вариво-издание.
 
Послужете ја топла, со парче леб или препечена лепчиња — едноставно, хранливо и совршено за брз домашен оброк.
Извор: Index.hr