Едноставна, а превкусна: италијанска летна тестенина што ќе ја обожавате

Spaghetti alla Nerano е традиционално италијанско јадење кое потекнува од југот на земјата, од живописното гратче Нерано, сместено на Амалфиското крајбрежје.

Ова јадење за првпат било подготвено во 1950-тите години во семејниот ресторан Maria Grazia, каде што спојот на локални, сезонски состојки и креативноста на кујната создале рецепт кој брзо ги освоил срцата на локалните гости.

Ова јадење е вистински пример за едноставноста и елеганцијата на медитеранската кујна – од скромни состојки создава вистинско кулинарско изненадување. Главната ѕвезда е тиквичката, која внимателно се пржи до златна боја, а потоа се меша со посебниот сирење Provolone del Monaco, создавајќи свиленкаст и кремаст сос.

Потребни состојки:

Сега, кога сезоната на тиквички е во полн ек, е идеално време да ги искористите на најдобар можен начин – токму во ова едноставно, но исклучително ароматично јадење.

За подготовка потребни се:

  • шпагети
  • тиквички
  • лук
  • сирење Provolone del Monaco
  • маслиново масло
  • босилек
  • сол и бибер
  • путер

За автентичен вкус најдобро е да се користи Provolone del Monaco, но ако не можете да го најдете, добар Provolone комбиниран со малку пармезан или Grana Padano е одлична замена. Клучот е во кремастата текстура добиена од скробната вода од тестенините, сирењето и пржените тиквички.

Начин на подготовка:

  1. Тиквичките исечете ги на тенки кругчиња и пржете ги во маслиново масло додека не добијат златна боја. Ставете ги на хартиена салветка да се исцедат и малку посолете ги.
  2. Сварете ги шпагетите al dente, и сочувајте дел од водата во која се вареле.
  3. Во голема тава загрејте малку маслиново масло и додадете згмечен чешне лук. Кога ќе пушти арома, извадете го.
  4. Додадете ги пржените тиквички и неколку лажици од водата од тестенините. Промешајте и оставете тиквичките благо да се распаднат и да формираат сос.
  5. Додадете ги сварените шпагети во тавата. На тивок оган, постепено додавајте рендано сирење и уште малку од водата од тестенините, мешајќи додека не се добие кремаст сос. По желба додадете парче путер.
  6. На крај, додадете свежо сечкан босилек и свежо мелен бибер. Посолете по вкус.

Послужете додека е топло – ова јадење е вистинско летно задоволство што ќе ве врати на бреговите на Италија.

Извор: Index.hr

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни