Купувањето мелено месо, било во супермаркет или кај месар, често не е едноставно. Иако може да изгледа свежо, во практика понекогаш во него се додаваат вода, соја, кожа, маснотии, па дури и презла, со цел да се зголеми количината и тежината на производот, пренесува Danas.rs.
Совети за купување
Таквите адитиви не само што го намалуваат квалитетот на месото, туку можат да влијаат и на вкусот на јадењето и на здравјето на потрошувачите. Затоа е важно да обрнете внимание на неколку детали при купување.
На што треба да внимавате:
Боја на месото:
Квалитетното мелено месо има природна црвена боја, додека бледата нијанса може да укажува на додадена вода или други состојки.
Конзистенција:
Месото треба да биде цврсто на допир, не лепливо или водено.
Пакување:
Проверете ја амбалажата дали има вишок течност – тоа е знак дека месото е обработено со дополнителни состојки.
Купувањето од реномиран месар и проверката на етикетата на производот исто така можат да ви помогнат да изберете квалитетно мелено месо.
Најдобро е месото да го употребите што е можно побргу по купувањето или веднаш да го замрзнете за да ја зачувате неговата свежина и хранлива вредност.
