Појадокот често се смета за најважен оброк во денот, тој му овозможува на метаболизмот да започне и му ја дава на телото потребната енергија за денот што следи. Сепак, одредени одлуки кои ги носиме за време на појадокот може да имаат негативни последици врз нас и да предизвикаат воспаленија, надуеност, па дури и зголемување на телесната тежина доколку постојано се повторуваат.
Личниот тренер и диететичар Џес Федер и личниот тренер Ендрју Вајт открија за She Finds кои се најчестите грешки кои многу луѓе ги прават за време на појадокот.
Јадењето премногу шеќери за појадок
Јадењето премногу шеќер за појадок може да има негативни ефекти врз здравјето на дигестивниот систем и целите за управување со тежината. Кога го започнуваме денот со слатка храна за појадок, како колачи, засладени житарки или јогурт со вкус, се подготвуваме за скок на нивото на шеќер во крвта, проследено со нагло опаѓање, пренесува She Finds.
Федер истакнува дека консумирањето житарки со висока содржина на шеќер може да доведе до маснотии на стомакот, надуеност и проблеми со дебелото црево. „Високата содржина на шеќер може да предизвика воспаление и да ги наруши цревните бактерии“.
Со него се согласи и Вајт, кој истакна како треба да изгледа идеалниот појадок. „Добро заоблениот појадок вклучува протеини, здрави масти и влакна. Размислете за опции како овесна каша прелиена со јаткасти плодови и семки, или јајца во комбинација со тост од цело зрно и авокадо“, препорачува Вајт.
Пребрзо појадувате или избирате опции како брза храна
Многу луѓе ја прават оваа втора грешка без воопшто да ја сфатат. Кога наутро сме зафатени со подготовка за работа, состаноци или обврски, честопати ги јадеме нашите оброци брзо без внимателно да џвакаме.
Вајт тврди дека џвакањето е „суштинско“ за правилно варење и додава дека „пребрзото јадење може да доведе до голтање воздух, што придонесува за надуеност. Покрај тоа, може да ве спречи целосно да ја разградите храната, предизвикувајќи непријатност во цревата и намалена апсорпција на хранливи материи. “
Кога се во брзање, многу луѓе се одлучуваат за класичен и едноставен избор за појадок како што се гранола барови, засладен јогурт и колачи, од кои сите се богати со шеќер. Редовното консумирање на таков појадок може да придонесе за зголемување на телесната тежина и недостаток на хранливи опции за појадок, пренесува She Finds.
Фото: pexels