Две вида пијалаци што можат да го зголемат нивото на холестерол и да ги оштетат црниот дроб

Нутриционистите истакнуваат дека газираните пијалаци полни со шеќер се еден од главните скриени извори на „лош“ холестерол.

Многу луѓе секојдневно посегнуваат по различни пијалаци без да размислат за нивното влијание врз здравјето. Сепак, експертите предупредуваат дека некои видови пијалаци, иако често занемарени, можат значително да го зголемат нивото на холестерол и долгорочно да го оштетат црниот дроб. Поради тоа, важно е да се обрне внимание на изборот на пијалаци – особено ако сакаме да го сочуваме здравјето на срцето и целиот организам.

Газирани засладени пијалаци

Нутриционистите истакнуваат дека газираните пијалаци полни со шеќер се еден од главните скриени извори на „лош“ холестерол. Големиот внес на шеќер од овие пијалаци го поттикнува телото вишокот енергија да го претвори во масти, особено во форма на триглицериди, што со текот на времето го зголемува нивото на LDL („лош“) холестерол во крвта.

Покрај тоа, честата консумација на вакви пијалаци го оптоварува црниот дроб, бидејќи го присилува на поинтензивна работа за преработка на шеќерот и спречување на негово натрупување во организмот.

Овие пијалаци не само што го зголемуваат холестеролот, туку и негативно влијаат на функцијата на црниот дроб. Според нутриционистите, прекумерниот внес на шеќер може да доведе до масен црн дроб и да го зголеми ризикот од појава на заболувања како неалкохолна масна болест на црниот дроб. На долг рок, ова може да предизвика воспалителни процеси и да ја намали способноста на црниот дроб да ги извршува своите основни функции, како што е детоксикацијата на организмот.

Алкохолни пијалаци

Нутриционистите предупредуваат дека и алкохолот може директно да влијае врз зголемувањето на холестеролот, особено кај пијалаци што содржат голема количина шеќер и калории, како што се ликери и коктели.

Алкохолот влијае на метаболизмот на мастите во црниот дроб, што може да доведе до зголемување на LDL холестеролот и намалување на HDL („добар“) холестерол. Овие промени го оптоваруваат кардиоваскуларниот систем и го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања.

Покрај тоа, алкохолот има силно негативно дејство и врз здравјето на црниот дроб. Долготрајната и редовна консумација на алкохол ги оштетува клетките на црниот дроб, предизвикува воспаленија и може да доведе до сериозни состојби како масен црн дроб, хепатитис или цироза.

Нутриционистите препорачуваат умереност и внимателност при консумацијата на алкохол, особено кај лица кои веќе имаат проблеми со холестерол или црн дроб.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни