Истражувачите од Универзитетот Харвард и Универзитетот во Калифорнија заедно со Глобалната алијанса за унапредување на исхраната велат дека нивните наоди се причина за загриженост.
Комбинирајќи ги податоците од Глобалната база на податоци за исхрана и статистички модели што ги развија, тимот ги проценил нивоата на микронутриенти во исхраната на 99,3 отсто од светското население во 185 земји.
„Овие резултати се алармантни. Повеќето луѓе – дури и повеќе отколку што се мислеше и во сите региони, земји и од сите нивоа на приходи – не добиваат доволно есенцијални микронутриенти“, вели Тај Бил од Глобалната алијанса за подобрување на исхраната.
Овие недостатоци, предупредуваат тие, го компромитираат здравјето и го ограничуваат потенцијалот на населението на глобално ниво.
Јод
На врвот на нутриенти кои не се внесуваат доволно е јодот. Клучно за производството на хормонот тироксин, кој обезбедува нормална функција на клетките и е од витално значење за здравјето на срцето, тежината, развојот на мозокот и другите телесни функции.
Јодот најмногу се наоѓа во морските плодови и во млечните производи, а 68 отсто од луѓето не внесуваат доволно.
Витамин Е
67 отсто од луѓето имаат недостаток на витамин Е. Најмногу го има во коскесто овошје, семки, пуканки и јајца.
Помага во исфрлањето и рециклирањето на отпадните производи од телото и е важен во клеточната комуникација и одбраната на телото од инфекции.
Калциум
Следен е калциумот, кој е важен за нашето тело за силни коски и заби, како и за правилно функционирање на срцето, мускулите и нервите.
Може да се најде во млекото, сирењето, зеленчукот, а дури 66 отсто од луѓето не го добиваат доволно.
Железо
На четврто место е железото, а 65 отсто од луѓето не внесуваат доволно. Најдобри извори на овој минерал се црниот дроб, црвеното месо, гравот и зелениот зеленчук.
Тоа е главната компонента на хемоглобинот, кој служи за транспорт на кислород. Недостатокот на железо доведува до замор, главоболки и други здравствени проблеми.
Иако постојат одредени ограничувања во нивниот пристап бидејќи студијата не ја земала предвид употребата на суплементи, ова е сеопфатен преглед на нутритивните недостатоци кај сите возрасти и полови.
Тимот истражувачи се надева дека нивната студија ќе помогне да се подобри исхраната и да се постигне балансиран внес на хранлива храна, што би довело до севкупно подобра здравствена состојба на светската популација.
Извор: РТС