Две третини од луѓето не внесуваат доволна количина од четири клучни витамини и минерали

Нова научна студија покажува дека две третини од луѓето на планетата не внесуваат доволно клучни витамини и минерали преку храната и пијалаците.

Истражувачите од Универзитетот Харвард и Универзитетот во Калифорнија заедно со Глобалната алијанса за унапредување на исхраната велат дека нивните наоди се причина за загриженост.

Комбинирајќи ги податоците од Глобалната база на податоци за исхрана и статистички модели што ги развија, тимот ги проценил нивоата на микронутриенти во исхраната на 99,3 отсто од светското население во 185 земји.

„Овие резултати се алармантни. Повеќето луѓе – дури и повеќе отколку што се мислеше и во сите региони, земји и од сите нивоа на приходи – не добиваат доволно есенцијални микронутриенти“, вели Тај Бил од Глобалната алијанса за подобрување на исхраната.

Овие недостатоци, предупредуваат тие, го компромитираат здравјето и го ограничуваат потенцијалот на населението на глобално ниво.

Јод

На врвот на нутриенти кои не се внесуваат доволно е јодот. Клучно за производството на хормонот тироксин, кој обезбедува нормална функција на клетките и е од витално значење за здравјето на срцето, тежината, развојот на мозокот и другите телесни функции.

Јодот најмногу се наоѓа во морските плодови и во млечните производи, а 68 отсто од луѓето не внесуваат доволно.

Витамин Е

67 отсто од луѓето имаат недостаток на витамин Е. Најмногу го има во коскесто овошје, семки, пуканки и јајца.

Помага во исфрлањето и рециклирањето на отпадните производи од телото и е важен во клеточната комуникација и одбраната на телото од инфекции.

Калциум

Следен е калциумот, кој е важен за нашето тело за силни коски и заби, како и за правилно функционирање на срцето, мускулите и нервите.

Може да се најде во млекото, сирењето, зеленчукот, а дури 66 отсто од луѓето не го добиваат доволно.

Железо

На четврто место е железото, а 65 отсто од луѓето не внесуваат доволно. Најдобри извори на овој минерал се црниот дроб, црвеното месо, гравот и зелениот зеленчук.

Тоа е главната компонента на хемоглобинот, кој служи за транспорт на кислород. Недостатокот на железо доведува до замор, главоболки и други здравствени проблеми.

Иако постојат одредени ограничувања во нивниот пристап бидејќи студијата не ја земала предвид употребата на суплементи, ова е сеопфатен преглед на нутритивните недостатоци кај сите возрасти и полови.

Тимот истражувачи се надева дека нивната студија ќе помогне да се подобри исхраната и да се постигне балансиран внес на хранлива храна, што би довело до севкупно подобра здравствена состојба на светската популација.

Извор: РТС

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни