Две овошја помагаат да се продолжи животниот век на луѓето со висок крвен притисок

Високиот крвен притисок е многу често болест која се јавува со многу малку симптоми, па дури и без симптоми, но е опасна доколку не се третира.
Marietta-elderly-care-at-home-GA ID:53745517

Високиот крвен притисок е, според дефиницијата на Светската здравствена организација, состојба во која систолниот (горниот) притисок е повисок од 140 mmHg, а дијастолниот (понизок) притисок е повисок од 90 mmHg. Оваа дефиниција се однесува на сите лица постари од 18 години. Може да се појави како изолирана систолна или дијастолна хипертензија, а најчесто и двата притисоци се покачени.

Исхраната кај луѓето со висок крвен притисок игра голема улога.

Спроведување на хигиенско-диететски режим, кој вклучува намалување на внесот на сол и течност, намалување на телесната тежина, зголемена физичка активност, намален внес на кафе и алкохол помага во контролата на притисокот.

Некои намирници навистина можат да ви помогнат во овој процес, а експертите посебно издвојуваат две овошја.

Едното е познат како здрав извор на калиум кој е важен за срцето, а другото, како што вели поговорката, го брка лекарот од дома.

Сега, лекарите од три универзитети во Кина открија дека јаболката и бананите можат да го подобрат животот на пациентите со хипертензија.

Студијата објавена во март 2024 година во списанието „Frontiers in Nutrition“ имаше цел да процени како јадењето на овошје влијае на очекуваниот животен век на лицата со висок крвен притисок.

Истражувачкиот тим ги анализирал податоците собрани помеѓу 2003 и 2006 година од Националното истражување за здравствени и нутриционистички испитувања (NHANES) на САД, избирајќи медицински метрики собрани од лица со дијагностицирана хипертензија.

Истражувачите идентификувале 2.480 пациенти со оваа состојба, кои исто така пополниле прашалник за нивните типични навики во исхраната.

Дополнителните податоци собрани 10 години подоцна открија дека 658 учесници подоцна починале.

Врз основа на анализата, истражувачите откриле дека испитаниците кои јаделе јаболка или банани три до шест пати неделно живееле подолго. И додека јадењето на едно од овие овошја неколку пати неделно било поврзано со подолг живот, оние кои ги вклучиле двете овошја во исхраната имале уште подобри резултати.

„Поединците кои јаделе јаболка или банани три до шест пати неделно имале 40% намален ризик од смртност од сите причини“, заклучија истражувачите, дури и по прилагодувањето на одредени варијабли како што се полот, возраста, расата, нивото на образование и разни здравствени состојби како што се кардиоваскуларни болести и дијабетес.

Интересно е тоа што луѓето кои јаделе круши, грозје и ананас ги немале истите придобивки. Истражувачите веруваат дека влакната во овие две овошја може да играат улога во нивните заштитни придобивки, бидејќи е докажано дека влакната помагаат во управувањето со високиот крвен притисок. Сепак, тоа не објаснува зошто крушите немале ефект, имајќи предвид дека тие се исто така богати со влакна.

Кожата на јаболкото и неговиот уникатен состав на полифеноли би можеле да бидат причините, додаваат научниците.

Што се однесува до бананите, тие содржат неколку витамини, минерали и заштитни соединенија заедно со добра количина на влакна.

Покрај тоа, бананите се богати со калиум, кој докажано го намалува крвниот притисок. Исто така, се покажа дека бананите имаат корист за здравјето на цревата, за што истражувањата покажуваат дека има системски физиолошки ефекти.

Бидејќи во оваа студија беа испитани релативно малку овошја, научниците сугерираат да не се исклучуваат други избори на овошје.

„Важно е да се забележи дека заклучоците од оваа студија се специфични за популацијата и групата“, велат тие. „Затоа, тие не треба да се користат за да се негираат здравствените придобивки од другите овошја.“

Лекарите додадоа дека ова не претставува зелено светло за бескрајно консумирање овошје, нагласувајќи дека „зголемувањето на јадењето овошје надвор од овој опсег (три до шест пати неделно) не дава дополнителни придобивки, иако овошјето обезбедува природни шеќери, сепак влијае на шеќерот во крвта нивоа и други здравствени параметри.“

Заклучокот што многу експерти за здравје и исхрана би го советувале е да се јаде разновидна исхрана богата со шарени растенија. За хипертензија производите како авокадо, јагоди и домати се исто така поврзани со понизок крвен притисок.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни