Два вида на храна кои ги затнуваат артериите и дебелеат, според нутриционист

Исхраната игра клучна улога во одржувањето на здравјето на срцето и управувањето со тежината. Артериите се крвни садови одговорни за транспортирање на крв богата со кислород од срцето до другите органи во телото. Кога ќе се затнат со наслаги – мешавина од масти, холестерол и други супстанции – тоа може да доведе до атеросклероза, состојба која го ограничува протокот на крв и го зголемува ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар.

Заситените масти и транс мастите, кои се наоѓаат во одредени намирници, можат значително да придонесат за создавање наслаги, поради што е важно да внимаваме што јадеме.

Покрај тоа што влијае на здравјето на срцето, исхраната е главен фактор за контрола на тежината. Јадењето висококалорична храна со висока содржина на масти може да доведе до зголемување на телесната тежина, што дополнително го зголемува ризикот од срцеви заболувања, дијабетес и други здравствени состојби.

Сепак, паметниот избор на храна може да ни помогне да уживаме во храната без да го загрозиме нашето здравје. Затоа, нутриционистот и диететичар, Кимберли Виман, предупреди на два вида на храна кои ги затнуваат артериите и треба да се избегнуваат доколку сакаме поздраво срце и потенок струк.

  1. Плескавици и виршли
    Скарата е синоним за лето, а плескавиците на скара и виршлите се главниот дел од овие дружења. Сепак, тоа преработено месо е полно со заситени масти. „Содржината на заситени масти кои се наоѓаат во овие преработени меса може да придонесе за зголемено ниво на холестерол во крвта, таложење на наслаги во артериите и зголемување на телесната тежина“, предупредува Wiemann SheFinds.

Освен тоа, друштвените собири често доведуваат до прејадување. Значи, за да уживаме во скарата без грижа на совест, можеме да размислиме за поздрави алтернативи, како што се мисиркини или веге хамбургери и виршли. Овие опции се многу пониски во заситените масти и можат да бидат исто толку задоволувачки.

  1. Салати на база на мајонез
    Салатите како салата од компири или салата од зелена салата се вообичаени додатоци на летните забави и скари, но тие доаѓаат со голема доза на заситени масти и несакани калории. „Овие видови салати можат да додадат голема количина на несакани калории, како и заситени масти кои се штетни за струкот и артериите“, вели нутриционистот.

За поздрава опција, можеме да пробаме салати на база на маслиново масло и оцет или вкусен зеленчук на скара. Овие алтернативи не само што ги намалуваат калориите, туку и додаваат важни витамини и влакна во нашите оброци.

Фото: pexels
Извор: index

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни