Search

Два вида леб што треба да ги избегнувате: Тие предизвикуваат дигестивни проблеми

Лебот е незаменлив оброк за многумина, тој нуди брз и едноставен извор на јаглехидрати. Сепак, не е здраво да се јадат сите видови леб. Некои, особено оние направени од рафинирано брашно и со многу додадени шеќери, може да го нарушат варењето и да предизвикаат зголемување на телесната тежина. Таквите лебови обично немаат важни хранливи материи и влакна, што предизвикува скокови на шеќерот во крвта и дигестивни проблеми.

Нутриционистот и диететичар Лиза Ричардс издвои кои видови леб треба да се јадат помалку или, најдобро од сè, целосно да се избегнуваат.

Какви видови леб треба да се избегнуваат?
Како прв вид леб што треба да се избегнува, Ричардс го издвојува белиот леб. Како што пренесува She Finds, овој вид леб се прави од рафинирано брашно од кое се отстранети триците и микробот при обработката, а овој процес ги отстранува поголемиот дел од влакната.

Влакната се од суштинско значење за здраво варење бидејќи додаваат волумен на столицата и помагаат храната да се движи низ дигестивниот тракт. Без доволно влакна, може да доживеете запек и други дигестивни проблеми. Генерално, јадењето леб со ниски хранливи материи може да доведе до лоша исхрана, поради што се чувствувате помалку сити и повеќе склони кон прејадување. Овој недостаток на ситост може да придонесе за зголемување на телесната тежина.

„Белиот леб, кој често се користи во сендвичите, е најлошата форма на леб за јадење поради многу причини, но особено поради неговите воспалителни ефекти. Преработените производи како овој поминале низ процес на рафинирање каде што се отстранети влакната и корисните хранливи материи. и евентуално заменет со синтетички верзии“, објаснува Ричардс.

Таа посочи и дека треба да се избегнуваат слатки лебови. Засладениот леб содржи додадени шеќери кои можат да предизвикаат брзи скокови на нивото на шеќер во крвта. Овие скокови може да доведат до зголемено производство на инсулин, промовирање на складирање на маснотии и потенцијално доведува до отпорност на инсулин со текот на времето. Високиот внес на шеќер е поврзан и со воспаление, кое може да влијае на здравјето на цревата и да придонесе за дигестивни проблеми.

Диететичарот предупредува дека рафинираниот шеќер во лебот е „штетен поради многу причини бидејќи е силно воспалителен, како и извор на храна за лошите бактерии во цревата. Колку подолго јадете диета богата со шеќер, толку вашето тело станува поотпорно на ефектите на инсулинот во намалувањето на шеќерот во крвта“.

Редовното консумирање на овие видови леб може да го зголеми воспалението и да предизвика зголемување на телесната тежина. Покрај оние кои треба да се избегнуваат, постојат и видови леб кои треба почесто да ги консумираме. Нутриционистката Кристин ВанДорен за She Finds издвои дека овие три вида леб треба почесто да се најдат на нашето мени: ‘ржан леб, интегрален леб и леб со квас.

Фото: pexels

Најново

Последни колумни