Европа, која е дом на познатото кремасто италијанско gelatо и на елегантниот француски сладолед, крие и некои помалку познати, но подеднакво возбудливи приказни за сладолед.
Од Лапонија па се до низините, локалните традиции оживуваат преку неочекувани креации на сладолед, како се сладоледите во облик на шпагети, џвакачки топчиња од козјо млеко што не се топат на сонце или сладоледи за појадок. Да, за појадок.
Ова се пет необични сладоледи низ Европа за кои вреди да се тргне на пат.
Германија: Сладолед во облик на шпагети
Немојте да се залажувате, ова не е тестенина. Шпагети-сладоледот (spaghettieis) е разигран германски изум што изгледа како чинија полна со шпагети, но всушност тое е сладолед.
Се прави со сладолед од ванила кој се пресува низ преса за да личи на тестенини, потоа се прелива со сос од јагоди кој делува како „сос“ и се посипува со бело чоколадо како „пармезан“.
Овој деликатес го измислил Дарио Фонтанела во Манхајм во 1969 година. Денес, сладоледот од шпагети стана класика што можете да ја најдете низ цела Германија, а можете да го пробате оригиналниот во неговиот ресторан Eis Fontanella.
Во Минхен, редици сè уште се формираат пред семејната слаткарница Eiscafé Sarcletti, која постои од 1879 година, каде што овој десерт се нуди во десетина варијации.
Сицилија: сладолед за појадок
На Сицилија, сладоледот не е резервиран само за десерт. За време на летната жега, локалното население сака да го јаде за појадок, во бриош.
Мекото, малку слатко тесто е исполнето со топчиња сладолед, со додавање на шлаг или мелени лешници, и често се служи со гранита (леден десерт сличен на сорбет). Можеби звучи декадентно, но оваа комбинација е исто толку вообичаена како еспресото.

Традиционалните вкусови вклучуваат фстаци, бадем и страќатела, а обичајот датира од 19 век. Тоа е олицетворение на сицилијанската љубов кон контрастите: топло и ладно, меко и крцкаво, богато и освежително.
Бриошот со сладолед обично се јаде со лажица, но ништо не ве спречува да го јадете како сендвич. Ќе го најдете насекаде, во Палермо, Таормина и Ното. За автентичен вкус, застанете во Дон Пепино во Катанија, каде што сортата фстаци се смета за легендарна.
Турција: сладолед што не се топи
Турската дондурма не е обичен сладолед. Се прави од козјо млеко, салеп (прав од орхидеја), мастика (смола) и шеќер. Резултатот е еластична, жилава текстура и отпорност на топење, често се јаде со нож и вилушка.
Овој деликатес потекнува од регионот Кахраманмараш во југоисточна Турција, но денес е присутен низ целата земја, од селските панаѓури до уличните продавачи во Истанбул.
Продавачите често прават претстави: вртат корнети, растегнуваат сладолед како карамела и ги забавуваат клиентите со забавна игра „мачка и глушец“.

Покрај фстаци и чоколадо, нудиме и необични вкусови како шафран со бадем, крем и борова смола. Во Истанбул, посетете го Мадо, синџир кој потекнува од срцето на регионот Дондурма, а денес работи и на историски локации како што е познатиот Бујоглу.
Франција: замрзнат омаж на отпорот
Иако се нарекува кафе лиежоа, овој деликатес нема никаква врска со белгискиот град Лиеж. Првично наречен кафе виеноа, бил преименуван за време на Првата светска војна како знак на благодарност кон францускиот сојузник, жителите на Лиеж, кои храбро се спротивставиле на германската окупација.
Оваа комбинација од пијалок/десерт се состои од топки сладолед со вкус на кафе, прелиени со ладно кафе и облак од шлаг (класичен ванила крем Шантиј).

За автентично искуство, посетете го Café de la Paix во Париз, историски објект од 19 век, сместен во хотелот Интерконтинентал, со поглед на Оперската куќа Пале Гарние.
Лапонија: арктички сладолед од малини
Златно-портокалови, слатко-кисели и речиси невозможни за масовно одгледување, арктичките малини се едно од најретките богатства на северна Европа. Овие овошни дрвја растат само во дивите мочуришта и тресетиштата на Шведска, Норвешка и Финска, а се берат на крајот на летото.
Поради нивната сезонска природа и недостапните живеалишта, тие претставуваат вистински деликатес, особено во форма на сладолед.
На север од Финска, Арктичката фабрика за сладолед прави сладолед од овие бобинки, идеален за освежување на пешачењу тундром или под поноћним сунцем.

У Шведској, хотели попут Брендон Лоџа у Лулеју и Гранд-Хотел Стокхолм нуде раскошне верзије овог сезонског специјалитета, у сарадњи са локалним произвођачима сладоледа Отто и Гласфабрикен.