Докажано е дека ова е најздравата риба во светот: Поевтина е од лососот, а треба често да ја консумирате ако сакате да живеете подолго

Благодарение на мастите и незаситените масни киселини, оваа риба е исклучително корисна за мозокот, кожата и косата. Иако повеќето луѓе ја ценат првенствено поради нејзиниот вкус, малкумина размислуваат за предностите што скушата ги носи за организмот.
Japanese grill mackerel fish dish,Image: 870753902, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia

Нутритивни својства на скушата

Скушата изобилува со протеини и масти, особено кога е уловена во зима, во северните региони. Просечната содржина на масти изнесува 13 грама, што ја вбројува меѓу мрсните видови риби. Во 100 грама скуша има околу 18 грама протеини кои организмот ги апсорбира трипати побрзо од протеините од говедско месо.

Иако е богата со масти, скушата има низок калориски состав. За да внесете доволно калории само од скуша, би требало да изедете околу 700 грама риба. Сепак, не треба да се заборави нејзиниот богат состав на здрави масти.

Зошто незаситените масни киселини се важни?

Скушата содржи значителни количини незаситени масни киселини, кои се моќни антиоксиданти. Тие го зајакнуваат ѕидот на клетките во организмот и ги неутрализираат слободните радикали – молекули кои можат да го оштетат клеточниот ѕид и да предизвикаат сериозни заболувања, вклучувајќи и канцер.

Затоа, внесувањето храна богата со овие киселини е исклучително важно. Не е случајно што децата добиваат рибино масло како додаток во исхраната – тоа е токму поради богатството на незаситени масни киселини.

Roasted fillets of mackerel, scomber fish. Fried mackerel fish. Close up.,Image: 845717155, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Mykola Lunov / Panthermedia / Profimedia

Витамини и минерали

Скушата е извор на бројни минерали, како калиум, фосфор, флуор, цинк, хлор и натриум. Таа содржи и широк спектар на витамини од групата Б, со висока концентрација на витамин Б12 и витамин ПП (ниацин).

Редовната консумација на скуша:

  • Го регулира нивото на шеќер во крвта.
  • Ја подобрува работата на дигестивниот систем.
  • Го зајакнува нервниот систем.
  • Го стимулира создавањето хемоглобин и оксигенацијата на организмот.

Кому му е најкорисна скушата?

  • Деца и адолесценти: Помага во правилен раст и развој на внатрешните органи.
  • Трудници и доилки: Го поддржува здравиот развој на плодот и ја подобрува лактацијата.
  • Возрасни лица: Фосфорните киселини во скушата се клучни за здрави коски и превенција од проблеми со мускулно-скелетниот систем.

Скушата е одличен избор за здрава и балансирана исхрана. Нејзините корисни својства ја прават еден од најдобрите природни сојузници за долг и здрав живот.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни