Надуеноста е непријатно чувство во стомакот што може да направи да се чувствуваме тешко. Често е предизвикана од прејадување, пребрзо јадење или консумирање одредена храна. Затоа, доколку сакаме да го избегнеме будењето со утринска надуеност, најдобро е да се држиме подалеку од одредени намирници после 18 часот, вели диететичарот и нутриционист Крутика Нанавати.
Овие намирници можат да предизвикаат телото да задржува вода или да произведува вишок гас, со што ќе се чувствуваме подуени и непријатно следниот ден. Така, доколку сакаме да го избегнеме тоа непријатно чувство, Нанавати советува да ги избегнувате следните намирници.
- Раст зеленчук
Јадењето на крстовиден зеленчук, како брокула, карфиол, бриселско зелје и зелка, по 18 часот може да доведе до надуеност бидејќи овие зеленчуци содржат одредени јаглехидрати кои тешко се вари.
„Брокулата, карфиолот, бриселското зелје и зелката се богати со растителни влакна, што е корисно за целокупното варење. Сепак, нивните сложени шеќери може да потрае подолго за да се разградат, што доведува до надуеност кај некои луѓе“, вели Нанавати за SheFinds.
- Грав и леќа
Јадењето грав и леќа навечер може да доведе до надуеност поради нивната висока содржина на влакна и олигосахариди. Влакната се одлични за варење, но можат да произведат гас додека се распаѓаат во дебелото црево.
„Овие мешунки се одлични извори на протеини и влакна, но содржат и олигосахариди, сложени шеќери кои се ферментирани од бактерии во цревата, создавајќи гасови и можна надуеност“, објасни диететичарот.
- Солена храна
Кога консумираме многу сол, нашето тело ја задржува водата за да ја одржи вистинската концентрација на сол во крвотокот, што може да доведе до задржување на течности и надуеност.
Нанавати истакнува: „Прекумерниот внес на натриум може да го наруши балансот на течности во телото. Јадењето солени оброци пред спиење може да доведе до задржување на водата, предизвикувајќи непријатност и надуеност наутро“.
- Зачинета храна
Зачинетата храна често содржи состојки како чили пиперки или лути зачини, кои можат да ја иритираат слузницата на желудникот, што доведува до воспаление и непријатност. Оваа иритација може да предизвика желудникот да произведува вишок стомачна киселина, што може да придонесе за надуеност и варење.
„Иако зачините можат да бидат корисни за варење, кај некои поединци тие можат да ја иритираат слузницата на желудникот што доведува до надуеност и непријатност, особено ако се јадат пред спиење“, заклучува Нанавати.
Фото: pexels