Постојат многу совети за најдобра диета за физичко здравје, но кој е најдобриот начин на исхрана која ја зголемува нашата среќа?
Според водечки експерт за среќа и професор на Универзитетот Харвард, водечки експерт Артур Брук, многу е полесно да се одговори на како со исхрана да го симнете холестеролот отколку, како со исхрана да се стане среќен.
Причината е во тоа што храната треба да го активира центарот за уживање на мозокот, а за да се постигне вистинска среќа преку исхраната потребно е нешто повеќе – уживање.
Овој научник ги проучувал резултатите од бројни истражувања и, конечно, го формулирал она што тој го нарекува „крајна диета за среќа“. Интересно е што открил дека е поважно како јадете отколку што јадете. Еден од клучните заклучоци е дека е идеално ако вашиот оброк се дели со некого, односно ако јадете во ресторан. Значи, ако постојано јадете сами, нема да бидете задоволни со здравата храна.
Клучни елементи на „диетата на среќа“:
Варирање на храната, особено внесување на повеќе протеини и на здрави масти наместо јаглено хидрати.
Умерена потрошувачка алкохола.
Помало внесување на обработена храна, како што се рафинирани слатки и брза храна.
Избегавање на дебелеење, но не преку екстремне или диета кои личат на гладување.
Организирање на свечен оброк – на маса наместо грицкање во текот на денот или оброк „со нозе“.
Иако сите овие фактори придонесуваат за благосостојба, Брукс нагласува дека социјалниот аспект на јадењето – споделување оброк и поврзување со другите – е клучен за среќата. Тој истакнува дека тајната на среќата е помалку поврзана со видот на храната и состојките што се јаде, а повеќе со љубовта и чувството на поврзаност што го споделуваме со друга личност за време на оброкот.