Кога ни се потребни свежи витамини и минерали – ротквиците се одличен избор. Самиот поглед на нивната црвено-зелена свежа комбинација дава нова енергија, а експертите тврдат дека ротквиците се вистински витамински бомби.
Латинското име Raphanus sativus можеби не ви значи многу, но сигурно сте слушнале за ротквици или ротквици. Овој пролетен зеленчук со црвени плодови расте во гроздови заедно со лисјата, и затоа се продава на пазари и супермаркети. Ротквиците се едни од ретките растенија кои, по само 20-30 дена од сеидбата, даваат цврст, вкусен, сочен и крцкав корен. Биохемискиот состав на ротквицата е сличен на црната ротквица, но е повкусна и полесна за варење. Енергетската вредност на ротквицата е многу скромна, само 16 kcal на 100 грама, од кои 95,27% се вода, 3,40% јаглехидрати, додека речиси и да нема протеини и масти – вели Јасна Вујичиќ, виш диететичар – нутриционист.
Тие се одличен извор на витамин Ц и задоволуваат 31,25% од препорачаните дневни потреби, додека другите минерали и витамини се наоѓаат само во траги во ротквиците.
Витаминот Ц игра важна улога во метаболизмот, па затоа помага во формирањето на колаген, ги одржува непцата здрави, помага во апсорпцијата на железо, го подобрува имунолошкиот систем, го забрзува заздравувањето на раните и учествува во синтезата на невротрансмитери во мозокот. Една од најважните улоги на витаминот Ц е во неутрализирањето на слободните радикали, бидејќи витаминот Ц е моќен антиоксиданс. Ротквиците содржат и разни минерали: калциум (25 мг), потоа фосфор (20 мг), калиум (233 мг), железо (0,34 мг). Односот на калциум и фосфор е таков што овозможува добра апсорпција на калциум.
Црвената боја е директно поврзана со антиоксидантниот ефект
Ротквицата има карактеристична црвена боја поради пигментот антоцијанин, за кој се верува дека има корисен ефект врз здравјето. Тестовите потврдија дека интензитетот на бојата е директно поврзан со антиоксидантниот ефект. Антиоксидансите што се користат во човечката исхрана се поврзани со намалување на срцевите и крвните садови, како и со некои видови на рак.

Лековити својства на ротквица
Лековитите својства на ротквицата се бројни, тие помагаат:
- во уништувањето на бактерии и габи во желудникот и цревата
- во случај на надуеност, дијареја и запек бидејќи постигнуваат цревна перисталтика и лачење на дигестивни сокови
- дезинфекција на мукозната мембрана на усната шуплина и носот
- превенција од камења во жолчката, бубрезите и мочниот меур и бидејќи го стимулира лачењето на жолчката и желудечните сокови
- го намалува нивото на холестерол и масти во крвта
- растворање на слуз кај настинки и кашлица
- активирање на нервниот систем
- тие се извор на хранливи материи за вистински раст на крвта и клетките
- ги чисти дишните патишта, овозможува полесно дишење и ја прочистува крвта.
- Општа препорака е за сите што се занимаваат со рекреативен или професионален спорт да консумираат ротквици, бидејќи тие имаат благотворно дејство врз целиот организам.
Ротквиците се препорачуваат за спортисти бидејќи имаат корисен ефект врз целиот организам. Фотографија: Shutterstock
Се претпоставува дека ротквицата потекнува од јужна Азија и дека нејзин предок е дивиот вид Raphanusraphanistrum, кој расте по должината на бреговите на Медитеранот. Овој вид интензивно се одгледувал во Египет за време на фараоните, но и во древна Кина. Денес, ротквиците се одгледуваат низ целиот свет и се достапни за јадење преку целата година.
Препораки за консумирање
Ротквиците најдобро се јадат сурови, во комбинација со други салати или сами и исечени на парчиња. Ако ги исечете на парчиња, не ги оставајте да отстојат долго време бидејќи ги губат витамините и аромата. Ако нивниот вкус е премногу јак за вас, исечете ги, додадете сол и прелијте ги со маслиново масло.
Бидете сигурни дека се цврсти и црвени
Кога купувате ротквици, проверете дали се цврсти и црвени. Ако ви се допаѓа нивниот вкус и ги јадете во големи количини (над 100 g дневно), подобро е да се одгледани органски. Добро измијте ги ротквиците во млаз вода.
Тука, ротквиците не се најпопуларниот зеленчук поради нивниот остар вкус, но ако сакате да усвоите поздрави навики во исхраната или ако имате здравствени проблеми, вклучете ги во вашата исхрана.