Дали знаете дека овие летни овошја не треба да се јаде заедно? Еве зошто

Лубеницата и диња се како синоними за лето. Ова вкусно овошје е идеално за освежување во топлите денови, но можеби не сте знаеле дека никогаш не треба да го јадете заедно.

Лубеницата е богата со магнезиум, калиум, калциум, цинк, железо, бакар, кобалт, јод, витамини Ц, А, група Б и фолна киселина. Дињата содржи калиум, калциум, натриум, магнезиум, сулфур, железо, јод, витамини А, Ц, Е и група Б. Хранливите материи подобро се апсорбираат кога овошјето се консумира посебно, па затоа не треба да се мешаат дињата и лубеницата.

Покрај тоа, лубеницата и дињата содржат различни видови шеќер и растителни влакна, што може да значи дека се вари со различна брзина. Според некои теории, комбинирањето на храна која се вари со различна брзина може да предизвика варење, како што се надуеност, гасови или непријатност.

Важно е да се напомене дека за повеќето луѓе, конзумирањето на лубеница и диња заедно нема да предизвика некои значителни проблеми. Доколку забележите дека оваа комбинација ви предизвикува непријатност, најдобро е да ја избегнувате или да се консултирате со здравствен работник.

Фото: pexels
Извор: index

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни