Дали знаете дека ова е најлошото месо што можете да го јадете: Го уништува срцето и акумулира маснотии бидејќи е полно со сол и холестерол?

На многу луѓе им е тешко да замислат оброк кој воопшто не вклучува месо, но сепак треба да консумираме месо и негови производи поретко, бидејќи, ако ги јадеме секој ден, тоа може да има лоши последици по нашето здравје.

Познато е дека месото е богато со протеини кои се неопходни за нашето тело, па на пример пилешкото е популарен избор дури и кога се обидуваме да ослабеме, а многу лекари препорачуваат да го намалиме внесот на црвено месо, како и преработената храна. месо.

Кое месо е најдобриот избор?

На ова прашање одговор даде гастроентерологот Воислав Перишиќ

„Треба секој ден да јадеш парче месо за ручек, можеш да јадеш и соја, но јас не сакам соја. Месото со најдобар квалитет, дозволете ми да ви кажам, кога ќе влезете во американска месарница, обично е говедско. А не телешко или говедско. Зошто? Многу е црвено, што укажува на содржината на железо, а каде што има железо, има и цинк“, рече тој.

Кога земате парче говедско месо, често имате белузлава маст, здраво е, има витамин Д. Говедското месо е исто така евтино и многу подобро од свинското. „Земи само бутот од свињата, а кога ќе се исуши, изеде само црвениот дел“, додаде докторот.

Какво месо треба да избегнуваме?

Иако месото е често неопходен извор на протеини за нашето тело, некои видови месо треба да се избегнуваат поради нивната содржина на масти. Тие можат да предизвикаат натрупување на лош (LDL) холестерол што може да доведе до затнати артерии и срцеви заболувања.

Постојат четири вида месо што треба да ги исклучиме од нашата исхрана

Стек

Класичниот одрезок содржи 11 грама заситени масти и еден грам транс масти на порција од 115 грама, додека филе мињонот има 10 грама заситени масти по порција со иста тежина.

Иако црвеното месо е важен извор на есенцијални хранливи материи како што се железото и протеините, прекумерната консумација, особено масните парчиња, е поврзана со здравствени проблеми. Д-р Кезија Џој вели дека масните парчиња црвено месо (како што е стекот) можат да предизвикаат воспаление во телото и зголемување на телесната тежина кога се јадат во големи количини.

Тие се богати со заситени масти, кои можат да го зголемат нивото на лош холестерол (LDL) и да придонесат за срцеви заболувања.

Јагнешко

Иако многумина не можат да замислат прослава без јагнешко, тоа не е ниту една од здравите опции. Содржи 11 грама заситени масти на порција од 115 грама, а јагнешкото плешка и котлетите содржат 9 грама масти на истата порција.

Јагнешкото е исто така црвено месо, кое се препорачува да се консумира не повеќе од еднаш неделно, особено ако имате висок холестерол или семејна историја на кардиоваскуларни заболувања. Ако припаѓате на оваа група, би било добро целосно да го елиминирате ова месо од вашата исхрана.

Свински ребра

Да, знаеме, тие се многу вкусни и за многу луѓе се особено слатки за грицкање, но се толку масни што тоа може да се види со голо око. Со порција од 115 грама ребра, во вашето тело ќе внесете дури 13 грама заситени масти.

Колбаси

Месните производи се наоѓаат на речиси секоја листа на храна што не е добра за нашето тело. Сушените колбаси содржат шест грама заситени масти на порција од 50 грама, како и огромни 350 до 500 милиграми натриум.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни