Дали зелениот чај е поздрав од црниот чај

Иако се чини дека зелениот чај се издвојува повеќе за неговите здравствени придобивки, децениските истражувања покажаа дека црниот чај дава значителни придобивки. Што е најважно, двата чаеви нудат придобивки и лесно се вклопуваат во урамнотежена, здрава исхрана.

Чајот е вториот најпопуларен пијалок во светот по водата. Додека црниот чај е најконзумираниот, со околу 84 проценти од вкупната потрошувачка на чај во Америка, зелениот чај е блиску втор, со приближно 15 проценти.

Што е црн чај?
Црниот чај е направен од листовите на растението Camellia sinensis, кои се целосно оксидирани и ферментирани за да развијат специфичен, цврст вкус. За време на оксидацијата, листовите се изложени на воздух, што ја продлабочува нивната боја и го подобрува нивниот вкус. После тоа, листовите може да се остават непроменети или да се загреат, да се исушат и да се смачкаат за да се направи црн чај. Овој процес резултира со темен чај со силен, понекогаш горчлив вкус.

Најпопуларните видови на чист црн чај вклучуваат чај Асам и чај Дарџилинг, додека други популарни мешавини од црн чај вклучуваат Ерл Греј, Бигелоу и Чаи.

Што е зелен чај?
Зелениот чај се прави и од листовите на растението Camellia sinensis, но се користат млади, неферментирани листови. За разлика од црниот чај, листовите брзо се обработуваат со топлина, без оксидација. Интересно, пржењето во тава е неопходно за листовите од зелен чај за да се спречи оксидација предизвикана од природните ензими присутни во листовите.

Сенча е најпопуларниот вид зелен чај, додека други видови зелен чај, како што се Мача, Банча и Ѓокуро, всушност се прават од него.

Во зависност од видот на консумираниот зелен чај, профилот на вкус може да биде малку поинаков. Меѓутоа, во споредба со црниот чај, зелениот чај има многу поблаг вкус.

Запомнете дека температурата на водата, времето на кинење и концентрацијата на чајот исто така може да го променат профилот на вкусот и на црниот и на зелениот чај.

Нутритивни вредности: како се споредуваат?
Црниот и зелениот чај имаат прилично слични нутритивни профили, бидејќи и двата содржат кофеин, антиоксиданси и други важни фитонутриенти. Типичен пијалок од чај, подготвен во сооднос од еден грам листови од чај до 100 милилитри вода натопена три минути, содржи приближно 250 до 350 милиграми цврсти материи од чајот.

Овие цврсти материи од чајот се составени од приближно 30-42 проценти катехини или полифеноли, корисни фитонутриенти кои помагаат да го одржите вашето тело во врвна форма и три до шест проценти кофеин.


Ефект на обработка и оксидација
Примарните нутритивни разлики помеѓу црниот и зелениот чај произлегуваат од начинот на кој тие се обработуваат и оксидираат. Иако црниот и зелениот чај содржат слични количини на полифеноли, типовите на флавоноиди или фитонутриенти во секој чај се малку различни како резултат. Поради уникатните методи на обработка, секој од нив нуди уникатни здравствени придобивки.

Содржина на калории и ниво на кофеин
И црниот и зелениот чај се практично без калории и содржат споредливи количини на кофеин.
Една шолја црн чај има нула калории, мала количина на природен натриум (помалку од пет милиграми) и содржи 26 милиграми кофеин. За споредба, иста шолја зелен чај содржи помалку од две калории, мала количина на протеини (0,25 грама) и малку повеќе кофеин, 29 милиграми. Исто така, содржи трагови на витамини и минерали, вклучувајќи железо, магнезиум, калиум, натриум, цинк, манган, тиамин, рибофлавин, ниацин и витамин Б-6.


Разлики во хранливи материи: дали се важни?
Иако зелениот чај има малку повеќе витамини и минерали од црниот чај, тоа се релативно мали количини.Здравствени придобивки од црниот чај во споредба со зелениот чај
Децениските истражувања покажаа дека фитонутриентите во црниот и зелениот чај можат да го поддржат кардиоваскуларното и метаболичкото здравје. Поновите истражувања сугерираат дека овие чаеви може да понудат и потенцијални придобивки за третмани против стареење, антидијабетични и антиканцер.
Примарните придобивки може да се припишат на катехините и теафлавините, кои се моќни фитонутриенти присутни во двата вида чај. Сепак, црниот чај се оксидира и ферментира, каде што катехините се оксидираат (или кондензираат) во соединенија познати како теафлавини и теарубигини. Овие соединенија му даваат на црниот чај темна боја и горчлив вкус.

Спротивно на тоа, зелениот чај не се оксидира или ферментира, што помага да се одржи поголем процент на катехини, особено ЕКГЦ или епигалокатехин-3-галат. Ова е клучна компонента што ќе ја најдете во истражувањето кога зелениот чај е нагласен за неговите придобивки. Имајте на ум, тоа не значи дека содржината на полифенол во зелениот чај е поголема или подобра од црниот чај, таа е само различна.


Уникатните придобивки од црниот чај
Имајќи предвид дека црн чај генерално се консумира повеќе од зелениот чај, важно е да се истакнат уникатните здравствени придобивки што ги нуди овој пијалок.

Црн чај и управување со тежината
Студијата од 2016 година објавена во Molecules сугерираше дека полифенолите од црниот чај може да бидат поефикасни од полифенолите од зелениот чај во промовирањето на губење на тежината.Сепак, поголемиот дел од ова истражување е спроведено на животински модели, што значи дека не можеме целосно да ги пренесеме придобивките на луѓето. Тоа не значи дека уживањето во шолја црн чај (ако тоа е ваша желба) нема да помогне во вашите цели за слабеење, особено ако се земе предвид дека е природно без калории и незасладен.


Антивоспалителни својства и поддршка за дијабетес
Прегледот од 2019 година објавен во Меѓународниот журнал за здравствени науки зеде поширок поглед на корисните ефекти на црниот чај, истакнувајќи ги неговите антиинфламаторни својства и поддршката за управување со дијабетес. Иако зелениот чај има и антиинфламаторно дејство, црниот чај содржи повисоки нивоа на тефлавини, кои можат да понудат уште посилна антиоксидантна заштита. Овие теафлавини помагаат во неутрализирање на слободните радикали во телото, потенцијално намалувајќи го воспалението и промовирајќи го здравјето на срцето.


Уникатните придобивки од зелениот чај
Иако зелениот чај ги дели антиинфламаторните својства со црниот чај, неговата извонредна предност во последниве години се чини дека е неговата улога во антиканцерогените терапии.Зелен чај и превенција од рак. Студијата од 2020 година објавена во Меѓународниот весник за молекуларни науки истражуваше зошто катехините од зелениот чај – претежно епигалокатехин, епикатехин галат и епигалокатехин галат (EGCG) – прават толку многу за да го спречат ракот.

Истражувачите откриле дека овие соединенија работат заедно за да ги неутрализираат слободните радикали на азот и кислород, намалувајќи го воспалението и предизвикувајќи смрт на клетките на ракот без да влијаат на здравите клетки.

Ефектите на полифенолите од зелениот чај врз запирање на растот на клетките на ракот и намалување на ризикот од рак се пријавени во областите на простатата, панкреасот, дојката и желудникот. Иако зелениот чај не може да ги замени фармаколошките третмани како што е хемотерапијата, неговото вклучување како дополнителна терапија може да го поддржи концептот „храна како лек“ во превенција и третман на болести.

Црн или зелен чај: дали некој е поздрав?
Нема јасен победник. Иако се чини дека зелениот чај се издвојува повеќе за неговите здравствени придобивки, децениските истражувања покажаа дека црниот чај дава значителни придобивки.

Што е најважно, двата чаеви нудат придобивки и лесно се вклопуваат во урамнотежена, здрава исхрана. Разгледајте ги здравствените придобивки што ги нудат двата вида чај како мотивација при изборот на вашиот омилен пијалок, без разлика дали е црн или зелен, и нека биде редовен дел од вашата рутина.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Најново

Последни колумни