Овесната каша е сè попопуларен и чест додаток во многу домаќинства. Иако сè уште во голема мера се консумираат за појадок, овесната каша може да се користи за правење разни јадења, десерти и слично. При изборот на најдобриот вид овесна каша, важно е да се изберат оние кои се резултат на минимално обработени зрна.
Кога купувате, најдобро е да ги изберете оние овесни снегулки на кои на пакувањето има етикета од 100 проценти цели зрна, советуваат диететичарите Кетрин Карнац и Вандана Шет. Диететичарите, исто така, за Парада истакнаа какви промени ќе забележат оние кои консумираат овесна каша секој ден во подолг временски период.
Нема да се чувствувате толку гладни
Карнац објаснува дека „овесната каша е богат извор на влакна, кои се еден вид јаглени хидрати кои нашите тела не можат да ги разградат“. Бидејќи влакната го забавуваат варењето и ја зголемуваат ситоста, ќе останете сити подолго помеѓу оброците и грицките, доколку еден од нив е овесна каша. Ова може да објасни и зошто толку многу луѓе избираат овесна каша за појадок или порано во текот на денот за да го нахранат своето тело за сред ден.
Подобрено здравје на цревата
Освен што го задоволува гладот, содржината на влакна во овесната каша може да помогне и во регулирањето на варењето. Според Шет, овесната каша е пребиотик и може да помогне во исхраната на бактериите во цревата. „Влакната во овесната каша, особено бета-глуканот, може да помогне во движењето на храната низ дигестивниот систем и да ве одржува редовни“, истакнува Шет.
Карнац истакнува дека овесната каша содржи и нерастворливи и растворливи влакна, а нерастворливите влакна ја поттикнуваат интестиналната подвижност. “Кога растворливите влакна ќе се спојат со вода во цревата, се формира супстанца слична на гел која делува како природен омекнувач на столицата. Оваа дополнителна маса го олеснува движењето на дебелото црево и го олеснува изметот на столицата”, објаснува диететичарот за Парад.
Можеби имате помал холестерол и повеќе енергија
Покрај подобрувањето на варењето, Карнац истакнува дека секојдневното консумирање овесна каша може да го намали нивото на ЛДЛ, односно лошиот холестерол.
„Растворливите влакна во овесната каша се врзуваат за честичките на холестеролот во крвотокот и ги носат до цревата, каде што се излачуваат“, вели таа. Исто така, овесната каша е богата со витамини од групата Б кои на телото му обезбедуваат долготрајна енергија.
Колку овесна каша на ден е премногу?
Иако секојдневното јадење овесна каша изгледа како добра идеја, постои ограничување до каде можете да претерате. Клиниката Мајо препорачува ограничување на дневниот внес на влакна на 21-25 грама за жени и 30-38 грама за мажи, пренесува Parade.
За некој кој можеби не е навикнат да консумира толку многу влакна на редовна основа, пребрзото додавање на премногу влакнести намирници во исхраната може да предизвика гасови и надуеност. За да спречите дигестивни непријатности, обидете се постепено да го зголемувате внесот на влакна и да пиете многу течности за да го поддржите здравото варење.
Фото: pexels
Извор: index