Бананите се едно од најпрактичните и најомилените овошја – тие се вкусни, заситувачки и полни со хранливи материи. Сепак, тие зреат многу брзо и често почнуваат да потемнуваат, што ги прави помалку привлечни за јадење. За среќа, постојат едноставни трикови кои можат да помогнат да ги зачувате бананите свежи подолго.
Што е првото што правите кога ќе се вратите дома од продавница?
Кога ќе се вратите дома, одделете ги бананите ако сте ги купиле во букет. Ова го забавува процесот на зреење, бидејќи местото каде што се спојуваат произведува најмногу етилен, гас што го забрзува зреењето.
Завиткајте ги стеблата со пластична или алуминиумска фолија – ова помага да се намали ослободувањето на етилен и го забавува потемнувањето. Важно е да се напомене дека бананите не треба да се мијат, бидејќи влажната кора го поттикнува побрзото расипување. Ако навистина сакате да ги перете, правете го тоа само пред да ги јадете.
Каде е најдоброто место за складирање на банани?
Чувајте ги бананите на собна температура, но подалеку од директна сончева светлина и топлина. Бананите не можат да толерираат студ додека не се презреат. Дополнително, не ги складирајте со други овошја, особено со јаболки и крушки, бидејќи тие исто така ослободуваат етилен, што може да го забрза процесот на зреење на бананите.
Кога да ставите банани во фрижидер?
Иако бананите не можат да го поднесат студот додека се зелени или жолти, откако ќе созреат и ќе забележите кафеави дамки на нив, можете да ги ставите во фрижидер. Кората ќе потемни, но внатрешноста ќе остане свежа уште неколку дена.
Како да ги користите презреаните банани?
Ако бананите веќе почнале да поцрнуваат, не ги фрлајте! Презреаните банани се одлични за смути, а тука можете да најдете одличен рецепт за смути од банана и путер од кикирики (наместо путер од кикирики, можете да додадете и други состојки по ваш избор).
Можеби најпопуларниот начин да се искористат презреаните банани е да се направи леб од банани, а слично, само во помали калапи, можете да направите и сочни мафини. Ако измешате презреана банана со јајца, брашно, млеко и некои други состојки, ќе добиете вкусни американски палачинки, кои се најдобри ако ги подготвите според овој рецепт.
Извор: Index.hr