Дали сте слушнале за витамин У? Тој е клучен за ублажување на непријатност во стомакот и го има во некои видови зеленчук.

Витаминот У не е вистински витамин во класична смисла, туку е соединение познато како С-метилметионин. За прв пат бил откриен во зелката во 1950-тите, а името „витамин У“ доаѓа од англискиот збор улцер, бидејќи се сметало дека помага во лекувањето на чир на желудникот.

Каде се наоѓа витаминот У?


Најмногу го има во свежиот зеленчук:

зелка (особено свеж сок), како и кисела зелка
кељ
брокула
бриселско зелје
аспарагус

Најмногу ќе го најдете во зелката, а ќе го најдете и во спанаќот, магдоносот, блитвата, кромидот и лукот, пиперките и авокадото. Присутен е во крцкавите делови на зеленчукот, како што се кората, корените и стеблата

Кои се придобивките од витаминот У?

Иако не е суштински витамин, витаминот У има неколку потенцијални придобивки:

Го поддржува здравјето на желудникот и цревата – може да помогне во заштитата на слузницата на желудникот и да го забрза заздравувањето на чиревите
Детоксикација – учествува во детоксикација на црниот дроб и може да помогне во елиминирање на токсините
Здравје на кожата – Се користи во некои козметички производи поради потенцијалните антиинфламаторни својства


Дали има некои симптоми на недостаток?

Не постои официјално признаена дијагноза за недостаток на витамин У, бидејќи тој не е вистински витамин, туку дериват на аминокиселината метионин (S-метилметионин). За разлика од есенцијалните витамини како витамин Ц или Б12, на телото не му е потребен витамин У за основните функции, ниту пак постојат официјални препорачани дневни дози.

Стомак

Гастритис и чиреви може да бидат предизвикани од недостаток на витамин У.
Сепак, некои истражувачи сугерираат дека нискиот внес на зеленчук богат со ова соединение (особено зелка) може да биде поврзан со зголемен ризик од стомачни проблеми, како што се гастритис и чир.

Како се користи?

Најдобар начин да се добие витамин У е преку свеж зеленчук, особено сок од зелка. Може да се најде и во форма на суплементи, но нивната ефикасност не е доволно истражена.

Доколку имате чести стомачни проблеми, секако, најдобриот пристап е да се консултирате со лекар, а повеќе зеленчук на менито како зелка, брокула и кељ може да бидат корисни за здравјето на дигестивниот тракт.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни