Дали сме биле во заблуда цело време? Доктор тврди дека со овој појадок старееме побрзо

Доктор тврди дека со исхрана се подмладил за 15 години: „Најлош појадок се житарките и сокот од портокал“

Лекарот и претседател на Институтот за истражување на стареењето во Калифорнија, д-р Ерик Вердин, тврди дека успеал да ја намали својата биолошка возраст за околу 15 години благодарение на промените во исхраната. Тој открива каков вид на појадок му помага да избегне нагли скокови на шеќерот во крвта.

„Најлошиот појадок што можете да го замислите се житарките со чаша сок од портокал, бидејќи тоа е всушност чинија полна со шеќер“, изјави тој за Business Insider.

Влијанието на храната врз биолошката возраст

Иако има 68 години, Вердин тврди дека по оптимизирањето на своето здравје преку корекција на исхраната и животниот стил пред околу 10 години, неговата биолошка возраст денес е значително помала. Ова го базира на резултатите од различни епигенетски тестови на крвта. Business Insider напоменува дека не постои консензус за дефиницијата на биолошка возраст и начинот на нејзиното мерење, но Вердин користи тестови како GlycanAge и SuPar кои се базираат на маркери на воспаление.

Тој исто така користи технологија како паметен часовник за следење на крвниот притисок и холестеролот, и соодветно ги прилагодува своите животни навики.

Врз основа на овие резултати, Вердин е убеден дека исхраната има огромно влијание врз долговечноста. Тој се придржува до медитеранска исхрана која вклучува изобилство на мешунки, цели зрна и немасни протеини, додека избегнува ултрапреработена храна. „Кога ќе ги погледнете луѓето кои се хранат на овој начин, тие навистина се здрави“, вели Вердин.

Сладок појадок е лош за долговечноста

Започнувањето на денот со сладок појадок е голема грешка, смета Вердин. „Појадокот треба да биде солен. Значи, без пецива, без сок, без овошни јогурти“, објаснува тој, додавајќи дека консумирањето на сладок оброк или оброк со висок удел на јаглехидрати на празен желудник може да предизвика скок на шеќерот во крвта.

„Поради сладок појадок, шеќерот во крвта ќе ви се движи нагоре-надолу цел ден, што значи дека веројатно ќе доживеете екстремни падови на енергијата и желба за слатки“, истакнува лекарот. Иако порастот на шеќерот во крвта по внес на јаглехидрати е природен и не мора да биде проблем, хронично високото ниво на шеќер во крвта со текот на времето може да го зголеми воспалението, да го забрза стареењето на телото и да го зголеми ризикот од хронични болести.

Д-р Вердин обично за појадок јаде јајца, авокадо и лосос (било димено или варено) со интегрален леб. И јајцата и лососот содржат здрави масти и протеини кои помагаат да се чувствувате сити во текот на денот. Интегралниот леб и авокадото додаваат влакна на оброкот, кои се важни за здравјето на дигестивниот систем, бидејќи ги хранат добрите бактерии во цревата.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни