Дали се најадовте со лук: Земете мала количина од ова и лошиот здив брзо исчезнува

Ако сакате да јадете лук, еве што треба да направите!

Лукот е многу здрав, но е непријатен бидејќи остава лош мирис во устата.

За оние кои страдаат од грип или настинка, се препорачува да го земаат лукот заедно со чај, мед и лимон.

Ќе го зајакне вашиот имунитет, а поради неговите антибактериски, антивирусни, антигабични, антипаразитски и антиоксидантни својства, ќе ве држи подалеку од инфекции.

Причината зошто силниот мирис на лук се задржува толку долго по јадење е затоа што сулфурните соединенија во лукот се ослободуваат во крвотокот за време на варењето на храната.

Затоа освежителните средства за плакнење уста нема да помогнат кога се обидувате да го камуфлирате препознатливиот мирис на кромид. Но, некоја храна ќе помогне.

Истражувачите велат дека јаболката, зелената салата, цикоријата, целерот, слаткиот компир, магдоносот, нането, босилекот или печурките треба да се јадат со лук или секој оброк направен со лук. Овие намирници содржат феноли, соединенија кои реагираат во хемиска реакција со сулфурот од кромид и со тоа дополнително го неутрализираат силниот мирис.

Ова е докажано со масен спектрометар, уред кој ги анализира молекулите врз основа на нивната маса, а по консумирањето на споменатите намирници, нивото на сулфур било значително пониско во животот на волонтерите.

Најмногу феноли се наоѓаат во лукот, но научниците биле изненадени од фактот дека листовите од зелена салата, кои имаат значително помалку феноли, ефикасно го елиминираат мирисот на кромид, објавува Večernji.hr.luka?

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни