Кога плодовите на африканското лебно дрво, кое може да тежи до 30 килограми, ќе созреат и ќе паднат на земја, забавата може да започне. Повеќето од ферментираните плодови од дрвото Окваба (Treculia africana) содржат алкохол, а шимпанзата се чини дека се особено привлечени од тие плодови, пишува Дојче веле.
За прв пат, истражувачите забележаа шимпанза во дивината како заедно јадат овошје што содржи алкохол. Инаку, тие не делат храна. Тим од Универзитетот во Ексетер го забележал ова однесување во повеќе наврати во Националниот парк Кантанез, во Гвинеја-Бисао, Западна Африка.
Повеќето од тестираните паднати овошја на земја – 24 од 28 – имале содржина на алкохол до 0,61 проценти. Сепак, останува нејасно дали толку мала концентрација на алкохол предизвикува интоксикација кај шимпанзата.
Користејќи фото-стапици, тимот снимил вкупно 70 случаи во кои шимпанзата (Pan troglodytes) речиси секогаш јаделе овошје со алкохол во групи.
Шимпанзата од двата пола и од различни возрасни групи учествувале во „забавите“.
„Нашите податоци даваат прв доказ дека големите мајмуни делат храна богата со алкохол едни со други“, пишува тимот во научното списание „Current Biology“.
Долго време се веруваше дека дивите животни ретко и случајно внесуваат етанол, како што стручно се нарекува алкохолот. Сепак, во 2024 година, во списанието „Трендови во екологијата и еволуцијата“ беше објавена студија која покажува дека не е невообичаено дивите мајмуни, птици и инсекти да дојдат во контакт со алкохол во природата.
Бихејвиоралната екологистка Кимберли Хокингс од Универзитетот во Ексетер учествувала во обете студии. „Присуството на алкохол во природата е многу почесто отколку што претходно мислевме“, вели Хокингс. Бидејќи етанолот, како што објаснува тој, може да се најде во речиси секој екосистем.
Тимот од Ексетер не понуди објаснување зошто ферментираното овошје било споделено или дали шимпанзата свесно го барале алкохолот.
Коавтор на првата студија, Метју Кариган од Колеџот на Централна Флорида, ги изразува своите сомнежи: „Не е мудро да бидете пијани кога се качувате по дрвја или кога мора да внимавате на предатори ноќе“, вели Кариган.
Сепак, набљудувањата ја поддржуваат идејата дека заедничкото уживање во храна што содржи алкохол може да биде широко распространето и можеби играло улога во човечките заедници уште од почетокот, според една нова студија.
„Знаеме дека консумирањето алкохол кај луѓето предизвикува ослободување на допамин и ендорфини, кои предизвикуваат чувство на среќа и релаксација“, објаснува водечкиот автор Боуланд. „Исто така, знаеме дека заедничкото пиење алкохол – преку обичаи и прослави – помага во зајакнувањето на општествените врски.“