Како што пренесува Index, Федерацијата аргументира дека оваа професија е исто толку психофизички напорна како и професиите кои веќе се на италијанската листа на бенифицирани занимања, како што се рударите, нуркачите и болничарите.
На доделувањето на наградите Albo d’Oro Federcuochi-FIC во Застапничкиот дом на италијанскиот парламент, каде што признанија добија околу стотина готвачи, министерот Лолобричида изјави дека сака да го промени статусот на готвачите во Италија и најави разговори со министерката за труд за признавање на нивната „крајно напорна работа“ на фер начин.
Доколку готвачите се додадат на листата на занимања со бенифициран стаж, тоа би значело дека оние кои работат во кујна ќе можат да одат во пензија на 63 години со 36 години стаж. Државата би им исплаќала максимално 1.500 евра месечно (бруто) додека не ги исполнат условите за старосна пензија на 67 години.
Дали оваа иницијатива ќе го добие потребниот импулс останува да видиме, но јасно е дека готвачите конечно добиваат поддршка за заслужено признавање на нивниот тежок труд.