Благодарение на готвачите од телевизија и маркетиншките трикови, се создаде впечаток дека овие солени кристали се „поздрави“ бидејќи се помалку обработени и содржат микроелементи како калиум и магнезиум. Но, вистината е дека нивната хранлива вредност е речиси занемарлива.
„Количините магнезиум или калиум во овие соли се смешно мали,“ вели Сонја Помбо, нутриционист и истражувач во организацијата Action on Salt во Велика Британија.
„Ако сакате микронутриенти – изедете едно овошје. Не се залажувајте дека некаква скапа сол ќе ви го подобри здравјето.“

Премногу сол – вистинскиот проблем
Главниот проблем не е кој вид сол користиме – туку колку сол воопшто консумираме. Според препораките во Велика Британија, возрасните не треба да внесуваат повеќе од 6 грама сол дневно (околу една кафена лажичка). Но реалноста е дека просечниот внес е за околу 40% повисок од препорачаното.
„Можеме да преживееме – и да бидеме здрави – и со само 1 грам сол на ден,“ вели Помбо.
Високиот внес на сол е поврзан со покачен крвен притисок, а тоа пак го зголемува ризикот од срцеви заболувања, мозочен удар, проблеми со бубрезите и остеопороза. Иако електролитските пијалаци можат да бидат корисни во специфични ситуации (на пример, по повраќање или кај професионални спортисти со намалена исхрана), за повеќето луѓе тие не се потребни – напротив, повеќето веќе внесуваат прекумерни количини натриум.

Која сол е “подобра”?
Ако навистина барате поздрав избор, единствениот вид што може да се смета за “подобар” е нисконатриумска сол (low-sodium salt), која делумно го заменува натриумот со калиум.
Најдобриот совет:
– Постепено намалувајте ја количината сол во исхраната
– Гответе дома почесто
– Внимавајте на скриената сол во преработени производи како леб, сосови, супи и готови јадења
Извор: The Guardian