Чварките поскапи од колбаси: традиционалниот деликатес стана луксуз

Некогаш скромна зимска храна што се јадеше на село со кромид и леб, чварките денес се претворени во вистинска деликатесна реткост. Нивната цена ги надмина и колбасите, зависно од видот и квалитетот.

Производителите објаснуваат дека квалитетната сланина станала тешко достапна, бидејќи свињите денес се „помеснати“ и имаат помалку маст. „Порано се хранеа домашни свињи од Божиќ до Божиќ, а сега е поинаку.

Поради тоа, многу фабрики се принудени да увезуваат месо од Данска за да го задоволат растечкото побарување. Една од нив, лоцирана близу Самобор, произведува дури 25 тони чварки месечно, но речиси без домашна суровина.

Дополнителен удар за пазарот донесе и африканската свинска чума, која ја покачи цената на свинското месо и го намали бројот на домашни производители.

Денес, чварките – некаде помеѓу традиција и луксуз – се купуваат во мали количини, најчесто по 20 до 30 декаграми, а за многумина тие остануваат вкус што потсетува на детството, но кој станува сè понедостижен.

Извор: Index.hr

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни