Четири закуски што можете да ги јадете додека сте на диета, според диететичарите

Со вклучување на опции со ниско ниво на шеќер во нашата исхрана, како што се свежо овошје и зеленчук, посни протеини, цели зрна и млечни производи без додадени шеќери, можеме да ги поддржиме целите за слабеење додека сè уште уживаме во задоволувачки и хранливи оброци.

Диететичарката Кетрин Гервасио и нутриционистот Крутика Нанавати открија четири такви деликатеси кои можеме да ги јадеме дури и додека сме на диета.

  1. Боровинки со јогурт
    Боровинките се природно ниски со шеќер во споредба со многу други овошја, но сепак се богати со антиоксиданси, витамини и влакна кои го поддржуваат целокупното здравје и варењето.

„Бобинките се популарни поради нивната ниска содржина на шеќер, па затоа 75 грама имаат само околу 43 калории. 100 грама грчки јогурт со малку маснотии може да има само 59 калории“, вели Жервасио за SheFinds.

  1. Желатин од јагоди
    За разлика од традиционалните десерти, кои се полни со шеќер и маснотии, желатинот од јагоди обично се прави со минимален додаден шеќер, со што се намалува вкупниот внес на калории.

“Оваа комбинација обезбедува освежителна нискокалорична закуска со навестување на природна сладост од јагодите. Желатинот без шеќер е многу нискокалоричен, додека јагодите имаат само 53 калории на приближно 150 грама. За да направите нискокалоричен желатин од јагоди, растворете го шеќерот – бесплатен желатин во зовриена вода, мешајќи додека не се стопи целосно – околу две минути истурете ја смесата во поединечни чинии за сервирање или во една голема чинија, ставете ја во фрижидер најмалку два часа или додека не се стегне.

  1. Парчиња јаболко со цимет
    Јаболката се природно слатки, но со малку калории и масти, што ги прави задоволителна опција за намалување на желбата за шеќер. Од друга страна, циметот не само што го подобрува вкусот, туку нуди и потенцијални придобивки за стабилизирање на нивото на шеќер во крвта и зајакнување на метаболизмот.

„Јаболката даваат навестување на природна сладост и растителни влакна, додека циметот додава вкус без додаден шеќер. Влакната ве одржуваат сити, а циметот може да помогне во регулирањето на шеќерот во крвта, потенцијално намалувајќи ја желбата за храна“, открива Нанавати.

  1. Свежо сирење со бобинки
    Свежото сирење е богато со протеини кои придонесуваат за чувството на ситост, што ја намалува веројатноста за прејадување. Бобинки, како што се јагодите, боровинките и малините, додаваат белег на сладост и се преполни со влакна, витамини и антиоксиданси, а сето тоа има малку шеќер и калории.

„Свежото сирење е добар извор на протеини и калциум, додека бобинките се полни со антиоксиданси и растителни влакна. Протеините поттикнуваат чувство на ситост, додека сладоста на бобинките доаѓа од природните шеќери и влакна, кои придонесуваат за здраво варење“, заклучи Нанавати.

Фото: pexels

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни