Четири намирници кои треба да ги јадете за зголемување на енергијата и слабеење

Bклучувањето на овие опции во исхраната може да донесе бројни придобивки, како што се зголемување на енергијата, поттикнување на слабеењето и подобрување на варењето

Намирниците со низок процент на јаглехидрати се клучни за подобрување на вкупното здравје, бидејќи вклучувањето на овие опции во исхраната може да донесе бројни придобивки, како што се зголемување на енергијата, поттикнување на слабеењето и подобрување на варењето. Регистрираната диететичарка Ребека Блејкли за SheFinds препорачува четири видови намирници кои можат да помогнат во постигнување на овие цели.

Овошје
Овошје како што се боровници, јагоди, малина и купини е богато со влакна и има низок процент на јаглехидрати, што помага во регулирање на нивото на шеќер и инсулин во крвта. Блејкли објаснува дека високото ниво на инсулин може да придонесе за зголемување на масното ткиво на стомакот и зголемена потреба за храна, па често јадење бобичесто овошје се препорачува.

Авокадо
Авокадото е богато со здрави масти и влакна, што помага да се одржи чувството на ситост подолго време. Содржи мононезаситени масти кои ја намалуваат акумулацијата на масно ткиво на стомакот. Блејкли препорачува половина авокадо да се помеша со јајца, да се додаде во смуди или да се намачка на тост.

Јајца
Јајцата се одличен извор на протеини, со околу 6 грама протеини по јајце и многу малку калории (само 70 калории по јајце). Јадењето јајца, особено наутро, го зголемува чувството на ситост, го намалува внесот на калории и може да помогне во слабеењето во споредба со јадењето храна богата со јаглехидрати.

Грчки јогурт (без засладувачи и ароми)
Грчкиот јогурт е богат со протеини, со до 20 грама протеини по порција, а содржи малку калории и јаглехидрати. Блејкли препорачува да се додаде овошје, ореви и ниско засладена гранола за вкусен и здрав појадок кој ќе ја зголеми енергијата, ќе го подобри варењето и ќе помогне во одржувањето на здравјето.

Овие четири видови намирници нудат висока нутритивна вредност со низок процент на јаглехидрати, што ги прави одличен избор за зголемување на енергијата, поттикнување на слабеењето и поддршка на варењето.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни