Истражувањата покажуваат дека мирисот на телото зависи од бактериите на кожата на секоја личност и начинот на кој тие ја разградуваат потта, објаснува експертот.
„Некои видови храна имаат поголемо влијание врз мирисот на телото од другите“,р ече Ерин Палински-Вајдм, нутриционист, за Fox News Digitl, нутриционист од Њу Џерси.
Храна што треба да ја избегнувате
Риба
Сите сме запознаени со „рибниот“ мирис на морската храна, но тој може да влијае и на тоа како другите луѓе го перцепираат мирисот на една личност.
Во многу ретки случаи, телото го претвора нуспроизводот од морска храна наречен холин во соединение со мирис на риба наречено триметиламин, според информациите од Клиниката Кливленд. Ова соединение се шири низ целото тело и се излачува преку здивот и кожата.
Луѓето со оваа состојба, позната како триметиламинурија, може да имаат мирис на риба по јадење друга храна, вклучувајќи грав, брокула, карфиол, кикирики и производи од соја.
Сепак, оваа исклучително ретка состојба влијае само на неколку стотици луѓе, а повеќето луѓе можат да јадат риба без грижа, според веб-страницата на Клиниката Кливленд.
Црнокрстосните зеленчуци како што се брокулата, зелката, карфиолот и бриселското зелје можат да предизвикаат мирис на тело поради ослободувањето на сулфурна киселина.
Зелкастите зеленчуци
Иако зеленчукот се смета за една од најздравите опции во исхраната, тие можат да предизвикаат неочекуван мирис кај некои.
Црнокрстосните зеленчуци како брокулата, зелката, карфиолот и бриселското зелје можат да предизвикаат мирис на тело поради ослободувањето на сулфурна киселина, според Клиниката Кливленд. Мирисот потоа се засилува со пот, здив и гасови.
Зачини
„Познато е дека некои зачинети јадења го зголемуваат мирисот на телото поради сулфурни соединенија и специфични метаболити. Кога овие соединенија се ослободуваат, тие реагираат со бактериите на кожата, што резултира со специфични мириси“, изјави Палински-Вејд за Fox News Digital.
Клиниката во Кливленд наведува дека зачините како кари и ким содржат соединенија „кои се апсорбираат во крвотокот и се излачуваат преку потните жлезди, што резултира со карактеристичен мирис“.
Црвено месо
Јадењето големи количини црвено месо, исто така, може да влијае на мирисот на телото, според Палински-Вејд. Јадењето црвено месо може да предизвика протеини без мирис да се излачуваат преку потта, но кога се мешаат со бактерии на кожата, мирисот може да стане посилен.
Храна како јаболка, лиснат зеленчук, јогурт и зелен чај може да помогне во неутрализирање на соединенијата што предизвикуваат мирис.
Храна што го подобрува мирисот на телото
Не сите луѓе се подложни на истите мириси поврзани со храната, бидејќи генетските разлики влијаат на видот и интензитетот на мирисите што се јавуваат по консумирање на одредена храна, истакнаа експертите.
Промените во исхраната можат да помогнат во намалувањето или спречувањето на мирисот на телото, вели Палински-Вејд.
„Можете да го подобрите мирисот на вашето тело со намалување на внесот на храна богата со сулфур, ограничување на црвеното месо и претерано зачинетата храна и зголемување на внесот на вода, овошје и зеленчук“, советува таа.
Храната како јаболка, лиснат зеленчук, јогурт и зелен чај може да помогне во неутрализирање на соединенијата што предизвикуваат мирис и да ги поддржи корисните бактерии во цревата, што може да ја намали непријатноста, додава Палински-Вејд.
Освен исхраната, еден од најдобрите начини за подобрување на целокупниот мирис на телото е редовно туширање, вели изворот. Користењето антибактериски сапун и носењето облека што дише исто така може да бидат ефикасни.
„Одржувањето добра хидратација и фокусирањето на поддршка на метаболизмот преку квалитетен сон, намалување на стресот и физичка активност може да помогне во подобрувањето на целокупниот мирис на телото“, додава Палински-Вејд.