Здравјето на срцето во голема мера зависи од видови на масти што ги консумираме. Иако мастите се неопходен дел од урамнотежената исхрана, не се сите масти исти. Некои се исклучително нездрави, како оние во пржената или високо преработената храна.
Од друга страна, здравите масти – како што се мононенаситените и полиненаситените масти присутни во намирници како авокадо, маслиново масло, ореви и масна риба – играат клучна улога во зачувување на здравјето на срцето.
Диететичарката и нутриционистката Јохана Ангман откри четири видови здрави масти кои треба почесто да се внесуваат за подобрување на кардиоваскуларниот систем и намалување на холестеролот.
Авокадо
Авокадото е богато со влакна и здрави масти кои придонесуваат за чувство на ситост и намалување на вкупниот внес на калории. Покрај тоа, авокадото содржи мононенаситени масти кои помагаат во намалување на “лошиот” холестерол (LDL). Помалку позната фактија е дека оваа супер намирница има висок садржин на калиум, кој е клучен за здравјето на срцето и намалување на ризикот од срцеви болести.
„Авокадото е богато со мононенаситени масти кои го намалуваат нивото на лош холестерол и го зголемуваат добриот холестерол. Исто така, дава чувство на ситост, намалувајќи го вкупниот внес на калории“, вели Ангман за SheFinds.
Риба
Риба како што е лосос, скуша и сардини, е богата со омега-3 масни киселини, особено EPA (еикозапентаенска киселина) и DHA (докозахексаенска киселина). Овие масти се клучни за многу телесни функции и се поврзани со поттикнување на слабеењето.
„Лосос, скуша и сардини се богати со омега-3 масни киселини кои го намалуваат триглицеридите и ризикот од срцеви болести. Омега-3 исто така поддржуваат слабеење, подобрувајќи го метаболичкото здравје“, открива нутриционистката.
Орашести плодови
Мононенаситените и полиненаситените масти во орашестите плодови помагаат во намалување на LDL холестеролот, познат како “лош” холестерол. Покрај тоа, тие го зголемуваат нивото на HDL холестерол, “добриот” холестерол, кој помага во отстранување на LDL од артериите.
Ангман нагласува: „Бадеми, ореви и пистаќи се одлични извори на здрави масти, влакна и протеини. Тие помагаат во намалување на холестеролот и го одржуваат чувството на ситост, спречувајќи прејадување.“
Маслиново масло
Маслиновото масло содржи мононенаситени масти, особено олеинска киселина, која е позната по своите здравствени придобивки. Тие масти помагаат во намалување на нивото на LDL холестерол, што е клучно за намалување на ризикот од срцеви болести.
„Екстра девственото маслиново масло е богато со антиоксиданти и мононенаситени масти кои го намалуваат воспалението и го подобруваат нивото на холестерол. Тоа е клучен составен дел од медитеранската исхрана, која е здрава за срцето.“