Четири намирници ја влошуваат хормоналната нерамнотежа по 40-тата, тврдат нутриционистите

Хормоналните промени се природен дел од стареењето, но храната што секојдневно ја консумираме може или да го олесни тој процес или дополнително да ги влоши симптомите како зголемување на телесната тежина, замор и промени во расположението.

Кај жените по 40-тата година, со влегувањето во менопауза, промените во нивото на естрогенот, прогестеронот и чувствителноста на инсулин го прават телото почувствително на одредени намирници особено оние што нагло го зголемуваат шеќерот во крвта, поттикнуваат воспаленија или го нарушуваат метаболизмот.

Според нутриционистите, следниве четири групи храна и пијалаци можат дополнително да ја нарушат хормоналната рамнотежа и да го отежнат одржувањето на телесната тежина.

Алкохол
Алкохолот може да влијае врз клучните процеси на регулација на хормоните, особено со забавувањето на метаболизмот со возраста. Диететичарката Тејлор Столт вели дека алкохолот негативно влијае на речиси сите хормони во телото. Тој ја оптоварува црниот дроб, кој има важна улога во метаболизмот на естрогенот, што може да доведе до хормонална нерамнотежа, како доминација на естрогенот. Дополнително, алкохолот го намалува нивото на прогестерон, го зголемува тестостеронот и ја ослабува функцијата на надбубрежните жлезди, што може да ги влоши заморот, промените во расположението и дебелеењето.

Преработено месо
Колбасите, виршлите и другите преработени месни производи се меѓу најлошите избори за хормоналното здравје. Нивната честа консумација може да го зголеми нивото на естроген и да ги наруши хормоните, поради што во периодот на менопауза е особено важно да се внимава. Докторот Мајкл Лејхи истакнува дека овие намирници можат да ги влошат симптомите на менопауза со зголемување на воспалителните процеси во телото, а високиот процент на натриум дополнително ја засилува честата надуеност.

Слатки и засладени пијалаци
Слатките и газираните пијалаци се богати со фруктоза, што предизвикува нагли скокови и падови на шеќерот во крвта. Овие промени можат да ги извадат хормоните од рамнотежа и дополнително да ги влошат заморот и промените во расположението. Според д-р Лејхи, ваквите производи ја поттикнуваат раздразливоста и силниот замор, кои се особено изразени за време на менопаузата.

Рафинирани јаглехидрати
Белиот леб, пецивата и другите рафинирани јаглехидрати можеби изгледаат примамливо, но во периодот на менопауза често прават повеќе штета отколку корист. Тие придонесуваат за зголемување на телесната тежина и нивото на инсулин, што дополнително го отежнува слабеењето. Воедно, можат да ги засилат промените во расположението и да остават чувство на исцрпеност.

Извор: Index.hr

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни