Чаша топло какао за намалување на ризикот од срцев удар

Подгответе си незасладено какао богато со флаваноли

Флаванолите се хранливи материи кои го подобруваат протокот на крв и го намалуваат крвниот притисок, а со тоа го намалуваат оптоварувањето на срцето и ризикот од срцев удар. Истовремено, флаванолите можат да ја забават апсорпцијата на јаглехидратите, да ја подобрат чувствителноста на инсулин и да ги зачуваат бета-клетките во панкреасот, што пак може да го одложи или спречи појавувањето на дијабетес тип 2.

Имајќи предвид дека многу комерцијални производи од топло какао содржат ниски нивоа на флаваноли, најдобро е овој топол пијалак да го подготвите дома. Исто така, со него се препорачува и темно чоколадо бидејќи има поголема концентрација на флаваноли.

Покрај какаото и темното чоколадо, неколку други намирници помагаат да се намали ризикот од срцев удар и дијабетес. Особено се препорачува ферментирана храна како кисела зелка. Но ќе постигнете најдобри резултати и ќе го заштитите вашето срце, преку комбинација на разновидна исхрана, редовна физичка активност, квалитетен сон и менаџирање на стресот.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни