Чаша млеко го намалува ризикот од рак на дебело црево за една петтина

Конзумирањето чаша млеко дневно го намалува ризикот од рак на дебелото црево за речиси една петтина, покажува најголемата студија од овој тип спроведена досега.

Истражувачите од Универзитетот во Оксфорд велат дека го пронашле досега најсилниот доказ дека калциумот штити од развојот на оваа смртоносна болест.

Тимот исто така откри дека пиењето чаша вино секој ден го зголемува ризикот од развој на рак на дебелото црево за 15 проценти.

Експертите кои ја спровеле студијата потсетуваат дека луѓето треба да се грижат за урамнотежена исхрана, да одржуваат здрава телесна тежина и, доколку пушат, да престанат – сето тоа за да се намали ризикот од развој на рак на дебелото црево. Од оваа болест во Велика Британија годишно заболуваат 44.000 луѓе.

Резултатите од нивното истражување покажуваат дека една од дваесет жени и еден од седумнаесет мажи во Велика Британија ќе бидат дијагностицирани со рак на дебелото црево во текот на нивниот живот.

Повеќе од половина од ваквите случаи може да се спречат. Научниците тврдат дека 13 отсто од нив се предизвикани од консумирање месни производи, а 11 отсто од прекумерна тежина и дебелина.

Најновото истражување, чии резултати беа објавени во списанието Nature Communications, разгледа 97 фактори на исхрана и нивното влијание врз ризикот од развој на рак на дебелото црево кај 542.778 жени кои учествуваа во студијата Million Women Study, студија за здравјето на жените ширум светот.

Тоа е една од најголемите проспективни студии за здравјето на жените во светот. Во него беа вклучени повеќе од 1,3 милиони жени од Обединетото Кралство помеѓу 1996 и 2001 година и оттогаш ги бележи здравствените резултати. Студијата е започната со цел да се добијат сигурни информации за ризиците поврзани со различните видови на хормонска терапија во менопаузата, но нејзината цел е да обезбеди информации за ефектите на бројни други фактори кои би можеле да влијаат на здравјето на жените како што стареат.

Во текот на речиси 17 години следење, 12.251 жена развиле рак на дебелото црево, при што недостатокот на калциум и консумирањето алкохол имаат најсилно влијание врз развојот на промените поврзани со ракот на дебелото црево во споредба со сите други испитувани фактори на исхрана.

Научниците открија дека во просек дополнителни 300 mg калциум дневно, што одговара на голема чаша млеко од 240 ml или неколку чаши јогурт, резултира со 17 отсто намалување на ризикот од развој на рак на дебелото црево.

Студијата исто така откри дека калциумот има сличен ефект врз спречувањето на развојот на рак на дебелото црево, без разлика дали се консумира од млечни или немлечни извори, што укажува дека главниот фактор за намалување на ризикот е калциумот. Студијата не го испитуваше ефектот на додатоците со калциум.

Истражувачите велат дека конзумирањето на калциум од млекото (вклучувајќи го и додадениот во чајот и кафето), калциумот од јогуртот, зеленчукот и другите извори биле земени предвид, но поврзаноста со производите од сирење и сладоледот не била јасно наведена во студијата.

Истражувачите исто така откриле дека 20 g алкохол дневно (што е еквивалентно на чаша вино со средна големина или количина од половина литар пиво) го зголемува ризикот од развој на рак на дебелото црево за 15 проценти.

Студијата ги потврди и претходно познатите податоци според кои месните производи и црвеното месо го зголемуваат ризикот од развој на рак на дебелото црево, поточно консумирањето на 30 грама од овие намирници дневно е поврзано со 8 отсто зголемен ризик.

Водачот на студијата, д-р Керен Папиер рече дека треба да се направат повеќе истражувања, но истакна дека „ова е најголемата поединечна студија досега спроведена за врската помеѓу исхраната и развојот на рак на дебелото црево, која ја нагласува заштитната улога на калциумот во потенцијалниот развој на оваа болест“.

Истражувачите тврдат дека заштитната улога на калциумот би можела да биде поврзана со способноста на овој најзастапен минерал во човечкото тело да се врзува за жолчната киселина и слободните масни киселини во еден дел од цревата, со што се намалува нивниот ефект врз промовирањето на развојот на ракот.

И експерименталната работа на стаорци покажа дека повисоките нивоа на калциум во исхраната можат да придонесат за заштита на структурата на цревата, велат научниците од Универзитетот во Оксфорд.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни