Лукот прави чуда: 7 причини зошто да го јадете секој ден

Откријте зошто белиот лук е моќен природен лек. Јакне имунитет, го штити срцето, регулира шеќер и холестерол и се бори со бактерии.

Белиот лук не е само зачин што го збогатува вкусот на храната – тој е моќен природен лек со илјадници години традиција. Својата лековита моќ ја должи на сулфурните соединенија како што е алицинот, кој се ослободува кога лукот се сече или гмечи.

Го јакне имунитетот и ги скратува инфекциите

Белиот лук ја стимулира активноста на имуните клетки, правејќи го телото поотпорно на вируси и бактерии. Луѓето кои редовно го користат за време на сезоната на грип и настинки се опоравуваат побрзо и имаат полесни симптоми.

Го намалува крвниот притисок

Истражувањата покажуваат дека белиот лук ги проширува крвните садови и ја подобрува циркулацијата, што може значително да го намали крвниот притисок и да го намали ризикот од срцеви и мозочни удари.

Го намалува „лошиот“ холестерол

Редовното внесување бел лук помага да се намали нивото на LDL (лош) холестерол, без да се намали HDL (добриот), со што се зајакнува здравјето на срцето и крвните садови.

Го штити срцето

Покрај холестеролот, белиот лук го заштитува срцето од воспаленија и оксидативен стрес, правејќи го поотпорно на болести и инфекции.

Помага во регулирање на шеќерот во крвта

Кај лицата со дијабетес тип 2, белиот лук може да ја подобри чувствителноста на инсулин и да придонесе кон пониско ниво на шеќер во крвта.

Го штити мозокот и меморијата

Антиоксидансите во белиот лук ги штитат мозочните клетки од оштетувања предизвикани од слободни радикали и може да го забават когнитивното опаѓање, па дури и да помогнат во превенција од Алцхајмерова болест.

Дејствува против бактерии и габи

Белиот лук има силни антибактериски и антимикотички својства – природен сојузник е во борбата против настинки, кандида и други габични инфекции

Колку бел лук е доволно?

Препораката е да се консумира 1 до 2 чешниња дневно, најдобро суров или кратко термички обработен. Прекумерна количина може да предизвика надуеност или мачнина. Лица со чувствителен желудник или на лекови за разредување на крв треба да се консултираат со лекар.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни