„Иако многумина би сакале тоа да е вистина, ниту едно истражување досега не покажало заштитен или корисен ефект од алкохолот,“ вели д-р Патриша Молина од Универзитетот во Луизијана, чија работа се фокусира на влијанието на алкохолот врз човечкото тело.
Сепак, тоа не значи дека секој голток носи ист ризик. Стручњаците сè повеќе нагласуваат дека и најмало намалување на количината на алкохол може значително да го намали ризикот од бројни болести.
„Ако сакате да направите промена што ќе го подобри вашето здравје, намалувањето на алкохолот е едно од наједноставните нешта,“ објаснува д-р Андреа Вебер, психијатар и експерт за зависности од Универзитетот во Ајова. „Дури и умерено намалување може да има мерливи придобивки.“
Што му прави алкохолот на телото?
Штом ќе влезе во крвотокот, црниот дроб почнува да го разградува алкохолот и притоа создава ацеталдехид – токсично соединение и познат канцероген.
„Секој орган, секоја клетка во телото е изложена на алкохол,“ вели Молина. „Затоа толку многу системи – од мозокот до мускулите – можат да претрпат штета.“
Алкохолот е поврзан со повеќе од 200 здравствени состојби, вклучително и срцеви заболувања, деменција, остеопороза, губење мускулна маса и неколку видови рак – особено рак на дојка. Според експертите, редовната консумација може дури и да го забрза процесот на стареење.
Луѓето со генетска мутација што го забавува разградувањето на ацеталдехидот се во особено висок ризик. Таа мутација е најчеста кај популациите од Источна Азија, а кај нив дури и мала количина алкохол може да предизвика црвенило, забрзано срцебиење и гадење – јасен знак дека организмот не го преработува правилно.
„Умереното пиење“ под лупа
Долги години се сметаше дека малку алкохол – на пример, чаша вино дневно – може да биде дури и корисно за срцето. Истражувањата покажуваа таканаречена „J-крива“, според која умерените пијачи живееле подолго од апстинентите и тешките пијачи.
Но новите анализи покажуваат дека тоа најверојатно не е вистинска причинско-последична врска.
„Алкохолот често е поврзан со други фактори на здрав начин на живот – подобра исхрана, повисоки приходи и подобар пристап до здравство,“ објаснува д-р Иона Милвуд од Универзитетот во Оксфорд.
Многу луѓе, велат експертите, престануваат да пијат поради веќе постоечки здравствени проблеми, што создава лажен впечаток дека апстинентите имаат полошо здравје поради избегнувањето на алкохол, а не поради самата болест.
Колку е „премногу“?
Иако секоја количина носи ризик, колку помалку – толку подобро. Намалувањето на бројот на пијалаци во неделата, избегнување пијанства и избирање безалкохолни алтернативи се едноставни чекори кои го подобруваат здравјето.
„Не мора да престанете целосно,“ вели Вебер. „Но секој чекор кон помал внес значи подобро тело, подобар сон и помал ризик за болести.“
Извор: National Geographic