Ако сакате подобро здравје на срцето, избегнувајте два вида храна

Исхраната богата со овошје, зеленчук и цели зрна може да го намали ризикот од срцеви заболувања, велат лекарите. Сепак, некои намирници, особено оние кои се богати со натриум, додадени шеќери и нездрави масти, можат негативно да влијаат на кардиоваскуларното здравје. Прекумерното консумирање на таква храна може да придонесе за висок крвен притисок, покачено ниво на холестерол и зголемен ризик од срцеви заболувања.

Диететичарите и нутриционистите, Крутика Нанавати и Дестини Муди, предупредија на два такви видови храна што треба да ги избегнуваме доколку сакаме да го подобриме или да го одржиме здравјето на срцето.

  1. Разни слатки задоволства и закуски
    Овие задоволства често се полни со додадени шеќери, што може да доведе до скокови на нивото на гликоза во крвта. Со текот на времето, прекумерната потрошувачка на шеќер може да придонесе за отпорност на инсулин, дебелина и дијабетес тип 2, кои се фактори на ризик за срцеви заболувања.

„Слатките задоволства и грицките како бисквити, бонбони и колачи од продавница често содржат калории, но немаат важни хранливи материи. Претерувањето со такви слатки закуски може да доведе до зголемување на телесната тежина, уште еден фактор на ризик за висок крвен притисок. Освен тоа, задоволствата може да предизвикаат ненадејни скокови во крвта нивото на шеќер, што придонесува за висок крвен притисок“, вели Нанавати за SheFinds.

  1. Житарици за појадок
    Многу житарки се направени од рафинирани зрна кои се лишени од влакна и хранливи материи. Овие рафинирани јаглехидрати можат да предизвикаат брзи скокови на шеќерот во крвта и нивото на инсулин, што доведува до зголемено складирање на маснотии и поголем ризик од дебелина и метаболички синдром, и двата поврзани со срцеви заболувања.

“Житарките за појадок често се многу богати со шеќер и малку влакна, што значи дека брзо минуваат низ вашиот дигестивен систем. Влакната ви овозможуваат да се чувствувате сити подолго време, што помага да се контролира внесот на храна и спречува зголемување на телесната тежина. Исто така, предизвикува забавување на варењето , што значи побавно ослободување на енергија во вашиот крвоток во текот на денот“, истакнува Муди.

И покрај нивната погодност, многу житарки за појадок се претерано богати со шеќер и малку растителни влакна. „Ова придонесува за брз пораст и последователен пад на нивото на шеќер во крвта, што може да доведе до зголемен ризик од развој на срцеви заболувања со текот на времето“, заклучи Нанавати.

Фото: pexels
Извор: index

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни