7 намирници богати со магнезиум: Победете ја зимската депресија на природен начин

Зимата на многу луѓе им носи празнична радост, но за други оваа сезона е знак на лошо расположение.

Некои од симптомите на зимската депресија вклучуваат чувство на летаргичност, замор или исцрпеност во поголемиот дел од денот, губење на интерес за активностите во кои уживавте, слаба енергија и чувство на тромост, проблеми со спиењето, желба за јаглени хидрати, прејадување и зголемување на телесната тежина.

Осим светлечка терапија, психотерапија и лекови, врз депресијата може се влијае и со исхрана.

Некои од симптомите на зимската депресија вклучуваат чувство на безволност и тага.


Улогата магнезија во зимска депресија

Магнезиумот игра важна улога во регулирањето на расположението. Исто така, ви помага во опуштање и спасување. Нивоата на магнезиум се ниски кај некои луѓе со ментални здравствени состојби, вклучително и депресија. Магнезиумот е неопходен за производство на серотонин, „хормонот на среќата“ кој го подобрува расположението и промовира ментална еластичност.

Вклучувањето на храна богата со магнезиум во вашата исхрана може да ви помогне во борбата против зимскиот блуз.

Авокадо

Направете сендвич со авокадо за да ја подобрите функцијата на мозокот и да добиете дневна доза на магнезиум. Средно авокадо содржи 58 милиграми магнезиум, што е 14 проценти од дневната вредност (DV). Авокадото е моќен извор на мононезаситени и полинезаситени масти, кои се многу корисни за вашето невролошко здравје.

Семки од тиква

Според Harvard Health, семките од тиква се еден од најдобрите извори на магнезиум, важен минерал кој може да помогне во ослободувањето на хормонот на среќата.

Потопете две чаши сурови семки од тиква во топла вода со една лажица морска сол и оставете ги да отстојат седум часа или подолго пред да ги користите во смути или путер од јаткасти плодови.

Спанаќ

Зелениот лиснат зеленчук спанаќ складира магнезиум и нуди многу предности во зимската сезона. Од салата до варена јадења, бидејќи овој зеленчук може да се користи при многу подоготовки на јадења.

Црниот грав

Црниот грав е богат извор на магнезиум. Шоља варена црн гравЦрната содржи 120 mg магнезиум, што е 29 отсто од дневната вредност. Тие се исто така богати со калиум и железо и се неверојатен извор на протеини за вегетаријанците.

Бамија

Бамија не само што помага да се победи зимската депресија, туку и го балансира шеќерот во крвта и крвниот притисок. Една шолја сурова бамја содржи 57 милиграми (мг) магнезиум, што е околу 14 проценти од дневната вредност. Богата е и со витамини Ц и К1, фолна киселина, влакна, антиоксиданси, калиум, калциум, витамин Б6, витамин А и протеини.


Леблебија

Леблебијата која е позната и како гарбанзо грав, е одлична опција богата со магнезиум што можете да ја вклучите во вашата зимска исхрана. Една шоља варена леблебија обезбедува околу 78 милиграми магнезиум, што е 19 % дневно. Леблебијата е исто така богата со протеини, влакна и сложени јаглехидрати, што ја прави совршен додаток на супи, или печени грицки за одржување на енергијата и расположението.

Тофу

Тофу, кој е основна храна за многу вегани, е одличен извор на магнезиум, како и калциум и железо. Половина чаша цврст тофу содржи околу 37 милиграми магнезиум, што е 9 отсто од дневната вредност. Тој е разновиден и може да се користи во супи, салати, па дури и како основа за кремасти зимски сосови. Покрај тоа, тофуто помага за здравјето на коските и обезбедува растителни протеини, кои ви помагаат да останете полни со енергија и да се фокусирате во текот на студените месеци.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни