Со возраста, метаболизмот природно се забавува, мускулната маса опаѓа, а хормоналните промени можат да го отежнат губењето на мастите. Но, правилниот избор на храна може да помогне, особено намирниците богати со растителни протеини кои ја поддржуваат мускулната регенерација, чувствителноста на инсулин и хормоните што го регулираат апетитот.
Според д-р Хектор Перез, ваквите намирници „ја поддржуваат функцијата на тироидната жлезда, го стабилизираат шеќерот во крвта, го намалуваат воспалението и ја одржуваат синтезата на мускулни протеини активна“. Тој нагласува дека особено се корисни за жени над 50 години, кај кои зачувувањето на мускулната маса е од суштинска важност.
Во продолжение се наведени шест намирници што докторот ги препорачува за побрз метаболизам.
1. Леќа
Леќата е одличен извор на растителни протеини, железо и витамини од групата Б. Таа содржи отпорен скроб кој ја подобрува чувствителноста на инсулин, важен фактор за стабилен шеќер во крвта и контролирање на желбата за храна. Д-р Перез вели дека подобриот инсулински одговор води до подобро согорување на мастите, додека ниското железо може да го забави тироидниот метаболизам.
2. Тофу и темпе
Со намалувањето на естрогенот, губењето на мускули се забрзува. Тофуто и темпето се идеални затоа што содржат фитоестрогени и комплетни протеини кои го поддржуваат мускулниот раст. Темпето, како ферментирана храна, е корисно и за здравјето на цревата и намалувањето на воспалението. Докторот препорачува овие намирници да се маринираат за подобар вкус и внес на протеини.
3. Наут и хумус
Наутот често погрешно се смета за јаглехидрат, но всушност нуди комбинација од протеини и растворливи влакна. Тие ја стабилизираат гликозата, што му овозможува на телото полесно да ги согорува мастите и да избегне енергетски падови и неконтролирани желби.
4. Чиа семе
Чиа семето не делува преку калориите, туку преку својата богата содржина на влакна. Тие го забавуваат варењето, ја подобруваат апсорпцијата на протеините и ја поддржуваат синтезата на мускулните протеини. Ова придонесува за побрз метаболизам и подолготрајно чувство на ситост.
5. Црн грав
Црниот грав, особено кога е изладен, создава повеќе отпорен скроб кој помага во намалување на инсулинските скокови и го храни корисниот микробиом во цревата. Д-р Перез го нарекува „природен GLP-1 стимулатор без лекови“, бидејќи помага да се намали прејадувањето и да се подобри согорувањето на мастите.
6. Едамаме
Едамамето е еден од ретките растителни протеини богат со леуцин, аминокиселина клучна за раст и одржување на мускулите. Поради тоа, особено е корисен за жени над 50 години. Докторот препорачува едамаме како протеинска ужина, подобра алтернатива од јаткастите плодови.
