Холестеролот е восочеста супстанција слична на маснотии, која се наоѓа во сите клетки на нашето тело.
Го произведува црниот дроб, помага во спречување на распаѓање на клетките и учествува во создавање на хормони и витамини. Дополнителниот холестерол во телото доаѓа од храна од животинско потекло.
Во крвта постојат два главни типа на холестерол: LDL (липопротеини со ниска густина) – познат како „лош“ холестерол HDL (липопротеини со висока густина) – познат како „добар“ холестерол
Иако внесот на холестерол преку исхраната може да биде безбеден во одредена мера, телото само го создава потребниот холестерол. Затоа, експертите препорачуваат да се намали внесот преку исхраната.
Зошто треба да се избегнува холестеролот?
Холестеролот циркулира низ крвотокот, а неговиот вишок може да има сериозни последици – особено за здравјето на срцето. Високото ниво на LDL го зголемува ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар.
Кога го има премногу, LDL може да создаде плак на ѕидовите на крвните садови. Тоа ги стеснува артериите, го попречува здравиот проток на крв и може да доведе до срцев удар или други компликации.
Поради тоа, се препорачува дневниот внес на холестерол од храна да не надминува 300 mg.
Храна богата со холестерол
Жолчки од јајце
Едно јајце содржи околу 186 mg холестерол – повеќе од половина од дозволениот дневен внес. Целиот холестерол се наоѓа во жолчката.
Сирење
Иако умерените количини не се проблем, сирењето лесно може да стане главен извор на холестерол во исхраната.
Шкампи
Порција од 110 g содржи околу 170 mg холестерол – повеќе од половина од препорачаниот дневен внес, иако содржат малку масти.
Џигер
Порција од 85 g говедски џигер содржи дури 333 mg холестерол. Иако е богат со витамини, не е добар избор за оние кои сакаат да го намалат внесот.
Сардини
Порција од 40 g содржи околу 40 mg холестерол – лесно е да се изеде и повеќе.
Брза храна
Полна со пржени масти и животински производи – редовната консумација значително го зголемува „лошиот“ холестерол и го намалува „добриот“ HDL.
Здрави алтернативи без холестерол
Белки од јајце
Совршена замена за цели јајца – сосема без холестерол.
Сирење со низок процент масти
Содржи значително помалку холестерол од полномасното сирење.
Бело месо
Пилешко и мисиркино месо содржат многу помалку холестерол од говедско и свинско.
Туна во вода
Порција од 40 g содржи само 10,2 mg холестерол – многу помалку од сардините.
Печена храна наместо пржена
Со печење се избегнуваат штетни и транс масти.
Грав и мешунки
Природно без холестерол, богати со протеини и влакна – помагаат во намалување на вкупниот холестерол во крвта.