„Не треба да јадете големо парче месо секој ден за да ги задоволите вашите дневни потреби за протеини. Всушност, прекумерниот внес на животински протеини, особено од индустриско земјоделство, може да направи повеќе штета отколку корист“, напиша кардиохирургот, Стивен Гандри, во колумна за „MakeIt“.Тој додаде дека не е голем обожавател на месо и дека постои совршена замена за протеини кои имаат далеку подобар ефект врз целиот организам.
Истражувањата покажуваат дека премногу црвено месо може да доведе до зголемено воспаление, забрзано стареење и поголем ризик од хронични заболувања. Еден од главните виновници е молекулата на шеќер наречена Neu5Gc, која природно се наоѓа во црвеното месо. Човечкото тело го препознава како туѓо тело, што предизвикува имунолошки одговор и води до долготрајно воспаление.
Секако, пред да направите какви било драстични промени во вашата исхрана, треба да се консултирате со вашиот лекар. Сепак, за многу луѓе, протеините од растителна основа можат да бидат моќна и здрава алтернатива, богата со растителни влакна, здрави масти и антиинфламаторни полифеноли.
Бројни студии потврдуваат дека изворите на протеини кои не се од месо може да бидат подобри за здравјето, долговечноста и функцијата на мозокот.
Ова се пет намирници богати со протеини што д-р Гундри често го препорачува, додавајќи дека не е љубител на месо и речиси никогаш не го има на менито.
Леќа
Леќата е неговиот прв избор кога станува збор за мешунки. Таа е еден од најбогатите извори на протеини меѓу мешунките и има помалку калории од повеќето други. Покрај тоа, богата е со отпорен скроб и пребиотски влакна, кои ги хранат добрите бактерии во цревата.
Совет: Потопете ја или гответе ја леќата под притисок за да ја намалите содржината на лецитин, што може да ја забави апсорпцијата на хранливи материи. Можете да ја додадете во супи, чорби или да ја користите за подготовка на домашни зеленчукови бургери.
Протеини од коноп

Семето од коноп е еден од ретките растителни протеини што ги содржи сите девет есенцијални аминокиселини, што го прави комплетен протеин. Богато е со омега-3 масни киселини, магнезиум и влакна корисни за цревата.
Совет: Изберете органски, ладно цеден протеин од коноп без додаден шеќер. Можете да го додадете во смутија, а „јадрата“ од коноп се одлични за салати или печен зеленчук.
Спирулина

Оваа сино-зелена алга е една од храните со највисок процент на протеини во светот (по тежина, речиси 70 проценти протеини). Содржи железо, витамини од групата Б и моќниот антиоксиданс фикоцијанин, кој ја поддржува функцијата на мозокот и имунитетот.
Совет: Додадете спирулина во смутија или сокови. Можете да ја замените со хлорела, друга хранлива алга, во прав или таблети.
Ленено семе

Лененото семе е одличен извор на растителни протеини, омега-3 масни киселини и лигнани, кои имаат корисен ефект врз хормоналната рамнотежа. Сепак, кога е цело, телото не може да ги искористи сите хранливи материи, па затоа е најдобро да се користи. мелено.
Совет: Чувајте го целото органско ленено семе во фрижидер и сомелете го по потреба за да го одржите свежо (исто како што мелењето кафе непосредно пред сварување му дава најдобар вкус). Додадете го во смутија, салати или подгответе брз и здрав појадок како мафини од лен со цимет.
Сирак

Ако сте уморни од киноа или кускус, пробајте сорго, древно зрно богато со протеини и со малку сладок, јаткаст вкус. Една чаша содржи 21 грам протеини (двапати повеќе од киноа), а 85 грама има повеќе железо од порција стек. Покрај тоа, сиракот е одличен извор на полифеноли и едно од ретките зрна без лецитин.
Совет: Користете брашно од сирак за печење без глутен или побарајте го во форма на тестенини за хранлив оброк богат со протеини од растително потекло.